Hopp til innhold

– Skyss lager umulige rutetider

Tide-sjåfører mener Skyss setter opp rutetider i Bergen som er umulig å holde.

– Trafikkbildet i Bergen er uforutsigbart, forklarer direktør Oddmund Sylta.

Bussomlegging i Bergen

LA OM MANGE RUTER: 3. oktober i år gjennomførte Skyss en stor omlegging av bussrutene i bergensområdet. Men bussjåførene er fortsatt ikke fornøyde med situasjonen. (Arkivfoto)

Foto: Alexander Vollevik Larsen / NRK

Leder Marit Engeseth i Norsk Transportarbeiderforbund-klubben i Tide Buss sier sjåførene ikke har mulighet til å overholde rutetidene som oppdragsgiver Skyss setter opp.

LES OGSÅ: Fikk vite om julejobbing bare ti dager før jul

– Svær belastende for sjåførene

– Sjåførene opplever det som svært belastende. Allerede når de får utdelt kjøreruten og rutetidene, ser man at dette ikke går. Da vet man også at man møter sure passasjerer som forventer at du er der til oppsatt tid sier Engeseth.

Hun sier stadige forsinkelser og tidspress fører til misnøye både blant passasjerer og sjåfører, og mener forholdene kan føre til sykdom hos bussjåførene.

– Det som går igjen, er at folk er frustrerte fordi de ikke rekker å gjøre en god nok jobb, sier Engeseth.

– Vi har et press på oss

Oddmund Sylta

- UTFORDRING: Oddmund Sylta i Skyss sier rutetidene i Bergen er vanskelige å legge på grunn av trafikksituasjonen i byen.

Foto: Alexander Vollevik Larsen / NRK

– Det er dumt når Skyss setter opp en kjøretid fra A til B som ikke er mulig å overholde. Selv om det ikke går utover oss sjåfører direkte, har vi et press på oss om å holde tiden, sier Tide-sjåfør Kenneth Sveen til NRK.no.

Sveen presiserer at dette ikke gjelder alle linjene, men at problemet oppleves som stort for de det gjelder.

– Når rutetidene blir satt for kort i forhold til hva som reelt er mulig å kjøre, blir man stadig vekk liggende i etterkant. Alle rutene risikerer da å bli forsinket, sier han.

Kommer ofte for sent på jobb

At stadige forsinkelser skaper frustrasjoner også for de reisende, kan Lene Martinesen skrive under på. Hennes buss, linje 39 til Åsane, er slett ikke blant de mest presise.

– Det varierer veldig om bussen er i rute eller ei. Noen kommer når de skal, andre ikke. Selvfølgelig er det irriterende å måtte stå og vente, men det er jo ikke stort jeg kan gjøre med det. Da får jeg bare håpe at sjefen ikke blir sur for at jeg kommer for sent, sier hun.

Det er jo ikke sjåførenes feil.

Lene Martinesen, passasjer på linje 39 til Åsane

Direktør i Skyss, Oddmund Sylta, mener mye er blitt bedre etter den omfattende ruteomleggingen tidligere i høst , men erkjenner at ikke alt alltid fungerer som det skald. Han hevder forklaringen er at det er vanskelig å sette opp riktige rutetider for bussene i og rundt Bergen.

– Forholdene varierer fra dag til dag

– Kjøretidene i bergenstrafikken er vanskelig å beregne. Den kan variere fra dag til dag og de ulike tidene på døgnet, blant annet på grunn av stengte tunneler og føreforhold. Men vi har lagt til grunn rutetidene fra da Tide selv hadde ansvaret for rutetidene, og vi har også sett på innspill fra blant andre sjåførene selv, sier Sylta til NRK.no.

Han mener Skyss også har tatt høyde for forsinkelser, ved å legge inn en reguleringsbufre mellom avgangene.

– Det er gjort for at sjåførene skal ha mulighet til å hente seg inn igjen, dersom det oppstår en forsinkelse, sier Sylta.

LES OGSÅ: Kristine fikk Skyss til å snu