Hopp til innhold

Vil lære narkomane å røyke heroin

Sosialbyråd Lisbeth Iversen (KrF) mener at sprøyterom for narkomane ikke er veien å gå.

Narkotika

Ifølge byrådets tiltaksplan er det som har best prevantiv virkning på overdosedødsfall at andre er tilstede og kan iverksette livreddende tiltak. Likevel vil ikke byrådet gå inn for sprøyterom i Bergen.

Foto: Scanpix

Lisbeth Iversen

– Jeg er veldig opptatt av å ikke lukke sinnet for å søke ny kunnskap, men rene sprøyterom vil ikke løse problemet, sier Lisbeth Iversen i byrådet i Bergen.

Foto: NRK

Bergen har et av Norges største narkotikamiljøer, og i fjor døde 23 personer av overdose i byen.

Politiet opplyser at de fleste som dør av overdose dør alene på privat adresse eller i midlertidige botiltak. Men likevel vil ikke byrådet i Bergen gå inn for å opprette sprøyterom for byens narkomane.

– Vil ikke løse problemet

– Bekjemping handler om noe annet enn å akseptere at vi må være tilstede og se på når de tar narkotika, sier sosialbyråd Lisbeth Iversen, til NRK.

Hun forteller at byrådet heller vil ha tettere samarbeid med andre instanser, som politi, helseforetak og behandlende institusjoner. I tillegg ønsker de å søke kompetanse fra andre byer.

– Jeg er veldig opptatt av å ikke lukke sinnet for å søke ny kunnskap, men rene sprøyterom vil ikke løse problemet, sier Iversen.

Les også: – Narkotatt ungdom må få hjelp i stedet for straff | Narko-økning på Vestlandet | Tar meir metamfetamin | Vil stenge parken om kvelden | Voldelige torpedoer i narkomiljøet

– Alt for mange har dødd av svimete narkopolitikk

NRK møter gateblad-selgeren «Per», som har vært narkoman i 30 år. Han liker dårlig at byrådet ikke vil gå inn for sprøyterom.

– La det være sprøyterom, sånn at det blir ordentlige former. Da kan de passe på deg, sier han. Det er altfor mange mennesker som har dødd av den svimete narkopolitikken.

Mener byrådet moraliserer

Marte Mjøs Persen

Leder i sosial- og helsekomiteen, Marte Mjøs Persen mener at byrådet i Bergen moraliserer.

Foto: Thomas Anthun Nielsen / NRK

I byrådets egen tiltaksplan står det at det som har best prevantiv virkning på overdosedødsfall er at andre er tilstede og kan iverksette livreddende tiltak.

– Det underbygger behovet for et sprøyterom. I en slik sammenheng vil det være kvalifisert helsepersonell tilstede, sier leder i sosial- og helsekomiteen, Marte Mjøs Persen (AP).

Men selv om tiltaksplanen fastsetter at sprøyterom er den beste løsningen, vil ikke byrådet satse på dette.

Persen mener byrådet moraliserer.

– Det som står igjen av argumenter mot sprøyterom er kun moralistiske. Nemlig at dette liker vi ikke å se på, og derfor oppretter vi det ikke, sier hun til NRK.

Foreslår å røyke heroin

– Vi ønsker ikke å legalisere bruk av narkotiske stoffer, men vi erkjenner at folk bruker det, og at det omsettes. Og derfor vil vi forebygge, sier Iversen.

Hun mener også at det bør satses på å undervise brukerne i andre måter å innta narkotika på.

– Vi må erkjenne at enn så lenge så blir ikke narkomane rusfrie over natten. Derfor er vi nødt til å undervise brukerne i mindre farlige måter å ta heroin på. Det er få i Bergen og Norge som røyker heroin.

– Vet ikke hva de snakker om

«Per» er imidlertid klar i sin dom over byrådets narkopolitikk.

– De vet ikke hva de snakker om, for de har ikke vært der. Jeg har vært i grøften haugevis av ganger.. jeg vet hvordan det er.