Hopp til innhold

Krever 150 millioner etter togbrannen

Forsikringsselskapet Tryg reiser historiens største regresskrav etter togbrannen på Hallingskeid i juni.

Etter togbrannen ved Hallingskeid stasjon på Bergensbanen i midten av juni har Tryg forsikring utbetalt 150 millioner til NSB for de utbrente togsettene.

LES OGSÅ: Reddet 250 fra flammene

Men forsikringsselskapet vil ikke ta den regningen alene. I rapporten fra Statens havarikommisjon trekkes slipearbeid på linjen frem som en mulig årsak til brannen i snøoverbygget.

– Handlet uaktsomt

– Derfor har vi sendt et regresskrav på 150 millioner kroner til de vi mener er ansvarlige for brannen, sier Roald Stigum Olsen i Tryg forsikring.

LES OGSÅ: Sveising kan ha startet brann i snøoverbygg

Et regresskrav betyr at et forsikringsselskap krever tilbake penger de har utbetalt fra en annen part. Kravet rettes mot Jernbaneverket som fikk utført arbeidet av Norsk jernbanedrift.

– Det var de som har utført arbeid på dette overbygget og det har oppstått brann i den forbindelse. Det mener vi å kunne trekke konklusjon om, sier Stigum Olsen i Tryg.

Saken forrtsetter under videoen

Video Togbrann på Bergensbanen

Se video fra brannen på Hallingskeid

– For tidlig å fordele ansvar

Tryg mener de kan bevise at de som forårsaket brannen har opptrått uaktsomt. Det er nødvendig for å få gjennomslag for millionkravet.

– Det mener vi det er belegg for i den foreløpige rapporten fra havarikommisjonen, sier Stigum Olsen.

Men Jernbaneverket er ikke enig i at det er så enkelt. De vil avvente klarere svar om årsaken til brannen, sier kommunikasjonsdirektør Svein Horrisland.

– Det vi har svart tilbake er at det nå ikke er mulig å vurdere de endelige ansvarsforholdene før vi har fått de endelige rapportene fra havarikommisjonen og uhellskommisjonen.

Kravet kan bli større

Jernbaneverket erkjenner altså ikke uten videre ansvaret for brannen.

– Nei, det gjør vi ikke automatisk. Dette må vi avvente til rapportene er klare.

Tryg advarer på sin side om at Jernbaneverket kan måtte betale enda mer.

– Kravet kan faktisk bli mye større. Det er veldig mye penger, og dette er penger som vårt forsikringsfelleskap slippe å betale for.

Utbrent tog på Hallingskeid

Slik så det utbrente togsettet på Hallingskeid ut noen dager etter brannen.

Foto: Arnstein Karlsen