Hopp til innhold

Frykter flere rømminger

Stadige rømminger av laks fra oppdrettsanlegg tærer nå på tålmodigheten hos elveeiere og villfisk-entusiaster i Hordaland.

Vidar Børretzen i Etne elveeierlag frykter at tusenvis av smålaks er på vei mot elvene rundt Hardangerfjordsystemet etter rømming. Lørdag var det rømming fra Sjøtroll sitt anlegg i Sveio, men ingen andre rømminger er rapportert i høst.

Rundt 70.000 laks rømte fra anlegget i Sveio i helga.

Får oppdrettslaks

- Det fortelles om fangster rundt Bømlo, Stord, i Ålfjorden, i Matre i Sunhordland og i Etneelva, sier Børretzen til NRK.

Også i Hardanger er der observert og tatt store mengder oppdrettslaks.

- Vi finner nok rømt oppdrettslaks her også. Sannsynligvis er det fra samme rømming som de har sett i Etne de siste dagene, sier Svein Helge Pedersen i Hardangerfjord villfisklag.

- Dette føyer seg inn i rekka av det vi har opplevd i hele sommer. Det har vært mye oppdrettslaks i vassdragene og i sjøen.

- Etter det vi kan bedømme så må det være snakk om flere rømminger.

- Ikke kontroll

Bortsett fra ei rømming fra Sjøtroll sitt anlegg i Sveio er det ikke rapportert om rømming fra anlegg de siste ukene sier Vidar Børretzen.

- Vi har kontakta Fiskeridirektoratet og får til svar at det ikke er varlsa om rømminger.

- Man har ikke kontroll over situasjonen. Det mener jeg sykdomssituasjonen viser, det må gjøres radikale grep.

Børresen i Etne ekveeierlag mener de kjemper en vanskelig og tøff kamp.

- Oppdrettsnæringa er økonomisk sterke og har stor innflytelse og de vant med å få viljen sin. De turer fram uten å ta hensyn til miljø og villfiskinteresser.

- Nå er det opp til politikerne å si hvor skapet skal stå.

Fire rømminger i distriktet

I år har det blitt varsla fire rømminger fra oppdrettsanlegg i nærheten av Hardanger, to i selve Hardanger en i Bømlo og rømminga fra Sjøtroll i Sveio forrige helg. Hos Fiskeridirektoratet deler de bekymringa til elveeierne.

- Det er positivt at vi får melding om rømminger, sier regiondirektør Hans Haddal i Fiskeridirektoratet avdeling vest.

- Samtidig deler også jeg bekymringa om at det kan være snakk om flere rømminger, men jeg mener det blir feil å koble dette mot rømminga nå. For den fikk vi faktisk melding om.

Hva slags fisk

Han er ikke enig at oppdrettsnæringa får lov til å gjøre det de vil

- Det som er interessant nå er å finne ut hva slags fisk som trekker inn mot elvene og om det er samsvar mellom de observasjonene som er gjort i elvene og meldingen om rømminger vi mottar.

- Men det som er spesielt på denne tida av året er man får fisk fra tidligere hendelser. Derfor er det ikke alltid så lett å knytte observasjonene i sjøen med konkrete rømminger.

Tidligere i høst sa regionsjef Hans Inge Algerøy i Vestnorsk Havbrukslag til NRK at de opplever at oppdretterne er flinke til å varsle om rømminger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.