Hopp til innhold

Mange vil slette nettinfo

Ønske om å slette falske Facebook-profiler førte til at Datatilsynets nettside slettmeg.no fikk 178.000 sidevisninger første måned.

slettmeg.no

Responsen på slettmeg.no har vært meget god.

Foto: Faksimile fra nettsiden.

– I mars måned besvarte vi 539 henvendelser til sammen via telefon, chat, epost og kontaktskjema. Nettsiden slettmeg.no hadde på samme tid 178 000 sidevisninger. Det er tydelig at mange satt pris på et sted å henvende seg når de føler seg krenket på nett, forteller Ole Morten Knudsen, rådgiver ved slettmeg.no .

Sammenlignet med nettaviser og kommersielle nettportaler, er dette ikke så mange henvisninger. Men for en spesialisert, offentlig side med begrenset bruksområde, må det defineres som høyt.

Facebook er versting

Datatilsynets tjeneste slettmeg.no ble lansert forrige måned. Tjenesten er en enkel råd- og veiledningstjeneste for personer som føler seg krenket på nett. Du kan kontakte nettstedet, eller lese artikler på siden og få konkrete råd. Så langt utmerker Facebook seg som nettstedet med fleste negative publikumsreaksjoner.

– Naturlig nok, med sin store norske brukermasse og noe utilgjengelige supportavdeling, ligger Facebook så langt klart på toppen. Men vi har samtidig fått henvendelser på en rekke nettsteder vi ikke engang visste eksisterte, sier Knudsen.

Av totalt 539 henvendelser gjaldt 467 fjerning av informasjon fra nett. 35,7 prosent av disse omhandlet Facebook.

LES: Ut mot minneprofiler på Facebook | Eldre dårlegast på personvern på nett

Østlendinger ivrigst

Aldersgruppen 21-25 år er de som hyppigst ønsker informasjon slettet. 46 prosent av dem som kontaktet nettstedet i mars var bosatt på Østlandet, mens 18,6 prosent hadde tilhold på Vestlandet. Trøndelag (7,7 prosent), Nord-Norge (7,2 prosent) og Sørlandet (4,5 prosent) var langt mer tilbakeholdne i bruken.

Ved siden av Facebook, utmerket Google (7,5 prosent av henvendelsene) og ulike nettaviser (8,1 prosent) seg når det gjaldt kilder for publisering av uønsket materiale.

LES: Datatilsynet vil slette sensitiv barneinformasjon