Hopp til innhold

Skiløper funnet i god behold

Dårlig mobildekning utløste stor leteaksjon.

Store letemannskaper lette mandag formiddag etter en 25 år gammel mann, som la ut på tur fra Finse til Kongsberg første juledag og hadde beregnet å bruke 14 dager på turen. Mannen, som er i midten av 20-årene, skal både være svært fjellvant og godt utstyrt, men familien har nå uttrykt bekymring fordi de ikke har fått livstegn fra ham.

Litt over klokken 12 mandag ble mannen funnet i god behold ved Finsbergvatnet.

- Mannen har opplyst at han har det bra, men kun var blitt litt forsinket på grunn av været. Han hadde ellers ingen problemer. Årsaken til at han ikke hadde fått kontaktet familien, var dårlig mobildekning. Han fortsetter nå turen som planlagt, sier redningsleder Siv Namork ved Hovedredningssentralen på Sola til nrkhordaland.no.

Har ikke tatt kontakt

Ifølge redningsleder ved Hovedredningssentralen på Sola hadde mannen med seg en mobiltelefon som han lovet å kommunisere med annenhver dag. Det fikk han ikke gjort, og familien ble bekymret.

- Han snakket med sin far om kvelden julaften. Da skulle han gå fra Finse morgenen etter. Etter den tid har de ikke hørt noe fra ham, sa operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt til nrkhordaland.no mandag formiddag.

(Saken fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hovedredningssentralen og Hordaland politidistrikt avgjorde ved åttetiden mandag å sette i gang omfattende søk etter mannen, som skal være hjemmehørende i Trondheim.

Helikopter måtte snu

Like før klokken ti mandag tok et SeaKing-helikopter av fra Sola og dro retning Finse for å slutte seg til leteaksjonen. Men en tid etter måtte helikopteret gjøre vendereis.

- SeaKing-en måtte returnere på grunn av lavt skydekke. Helikopteret kom seg ikke inn over Hardangervidda, sier Hilland.

Like før mannen ble funnet, vurderte redningsledelsen å sende inn en luftambulanse fra Ål østfra for å holde utkikk etter mannen eller eventuelt teltet hans.

Mandag morgen var det minus åtte grader og blåste laber bris på Finse. Det er meldt snø utover dagen, med fallende temperaturer. De kommende dagene er det ventet temperaturer helt ned i 17 minusgrader i området.

Flere teorier

Totalt ni scooterpatruljer deltok i søket, som i første omgang søkte i området fra Finse stasjon og sørover mot riksvei 7. Søket startet klokken 10.30. Fem av scooterne startet ved Finse, mens de fire siste dro ut fra Dyranut og kjører de andre i møte.

- Folkene er lokalkjente og fjellvante. Dessuten skulle den savnede bruke en kjent løype. Hvis han har holdt seg til den, så har vi godt håp om å finne ham, sa operasjonsleder Hilland ved 11-tiden.

Både politiet og Hovedredningssentralen holdt alle muligheter åpne for hva som kunne være årsaken til at mannen ikke har gitt lyd fra seg, og allerede før leteaksjonen ble satt i gang gikk man ut fra at mobildekningen hadde skylden.

- Det er veldig dårlig mobildekning på Hardangervidda, så det kan være en så enkel forklaring. Han kan også sitte værfast i et telt eller en hytte. Vi gjør nå søk for sikkerhets skyld, i tilfelle han ligger og trenger hjelp, sa redningsleder Erik Willarsen ved Hovedredningssentralen på Sola til nrkhordaland.no ved 8.30-tiden.

Det pågår også en leteaksjon i Rauland i Telemark, hvor en 22 år gammel mann antas å være tatt av et ras.

LES MER: 22-åring funnet omkommet i Rauland

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.