Hopp til innhold

- Regjeringen driver nazi-politikk

Bystyrerepresentant i Bergen hardt ut mot egen regjering etter at 30 irakere ble tvangssendt hjem.

Video nsps_upload_2009_12_7_19_56_41_867.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Totalt 66 politifolk var med på flyet til Irak, da 30 irakere uten lovlig opphold i Norge ble sendt hjem med makt natt til søndag. Elleve av de 30 er dømt for vold, voldtekt eller narkohandel.

Justisminister Knut Storberget (Ap) varsler nå strengere linje overfor de rundt 3000 menneskene som befinner seg i Norge uten lovlig opphold.

LES MER: Straffedømte irakere sendt hjem | Samboeren tvangssendt til Irak

Fakkeltog i Oslo og Bergen

Amir Payan sitter som bystyremedlem for SV i Bergen. Han tar nå initiativ til fakkeltog både i Bergen og Oslo mot regjeringens asylpolitikk. Bystyremedlemmet tar også uvanlig sterke ord i sin munn for å karakterisere regjeringens linje.

- Denne inhumane deportasjonspolitikken er ikke Norge verdig, og minner om den politikken som ble ført i Nazi-Tyskland, sier Payan til nrk.no.

Den iranskfødte kurderen mener SV i asylpolitikken bør ta et tydelig standpunkt i forhold til de andre regjeringspartiene, men går langt i å antyde at partitoppene er redde for at en klar støtte til en mer liberal asyl- og flyktningpolitikk vil skade både partiet regjeringen og føre til økt oppslutning for Fremskrittspartiet.

LES OGSÅ: Krever gransking av omskjæringssak | SV-er ut mot hijabpoliti | - Amir viste sitt sanne ansikt

Jens Stoltenberg

«JERN-JENS»: Payan mener Jens Stoltenberg og hans regjering driver en inhuman asylpolitikk.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

- SV må ut av regjeringen

- SV har akseptert en Soria Moria-erklæring som er elendig på asylsøkere og flyktninger. Om denne i tillegg skal bli tolket svært strengt, da mener jeg SV bør si takk for seg, sier Payan.

- Du mener altså SV bør gå ut av regjeringen?

- Ja, jeg synes det blir helt feil å sitte i regjering når man ser hvilken måte de behandler mennesker på. Tidligere snakket man om «Jern-Erna» i Høyre, men nå kan vi like godt snakke om «Jern-Jens». Han går lenger enn hva man tidligere har sett, og har nå gjort en inhuman politikk til Norges linje i denne saken, sier Payan.

Tar avstand fra nazi-karakteristikk

Leder i Bergen SV, Åge Christian Jacobsen, tar på det sterkeste avstand fra Amir Payans uttalelser om regjeringens politikk.

- Å bringe ordet «nazi-politikk» inn i dette, er helt borti veggene. Jeg kan ikke stille meg bak noe slikt. Riktignok har ikke SV fått gjennom det vi ville i asyl- og flyktningepolitikken, men bruk av slike ord er å avspore debatten - og vil vekke sterke reaksjoner, sier Jacobsen til nrk.no.

Han bekrefter at han i løpet av kort tid vil kalle Payan inn på teppet om utspillet.

- Har du forståelse for at Payan reagerer på utsendelsene?

- Det er flott at han engasjerer seg, men han kan ikke bruke slike uttrykk.

- Hvordan reagerer du selv på at de 30 irakerne ble tvangssendt hjem?

- Jeg kan ikke si at jeg synes dette er måten å gjøre det på.

- Payan vil ha SV ut av regjeringen. Er du fortsatt komfortabel med at SV sitter i regjeringsposisjon?

- Vi har akseptert dette som parti. Vi kan ikke løpe og si at vi skal ut av regjeringen hver gang vi er uenige i noe, sier Jacobsen.