Hopp til innhold

Problemer stenger Hardangervidda

Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt og blir stengt. Grunnen er at brøytebilsjåførenes samband ikke fungerer.

Rv7 over Hardangervidda er stengt ved Leiro
Foto: Anders Jørgensen / NRK

Problemene startet allerede lørdag morgen. På grunn av dårlig vær måtte det innføres kolonnekjøring. Det fortsatt utover dagen frem til ved 15-tiden da kuttet kommunikasjonen som brøytebilsjåførene har seg imellom.

– Når slike ting skjer må vi tenke sikkerhet for bilister og også våre mannskaper, sier byggeleder i Statens vegvesen Kenneth Lyngsgård.

Åpnes tidligst mandag

Hva som er feilen har de ikke klart å finne ut av, men mandag kommer en ekspert opp på fjellet for å sjekke sendemasta. Den står på en fjelltopp, og er ikke så enkel å komme til, i tillegg er det dårlig vær i området nå.

– Det betyr at vidda blir nok stengt frem til mandag, det er alt vi kan si nå, sier han.

Han beklager at slikt skjer, men understreker at det ikke er forsvarlig å kjøre kolonne når de ikke kan bruke sambandet.

Trenger du værmelding: Sjekk været på fjellovergangene

Ikke alternativer

– Det finnes heller ikke alternativer fordi det ikke er mobildekning på hele strekningen. Folk kan jo selv tenke seg hva som skulle skje om en kolonne ble stående fast uten å kunne gi beskjed videre, sier han.

Det er bare kolonnekjøringen som er problemet. Dersom det blir pent vær vil det bli vurdert å åpne vidda dersom det er forsvarlig.

Hold deg oppdatert på: nrk.no/trafikk

Flere problemer

Nå er det ikke bare på riksvei 7 det er problemer.

Også riksvei 50 mellom Hol og Aurland er stengt. Der er problemet en kuldeport i Geiteryggtunnelen som ikke fungerer. Dermed er fjellet stengt ved Øyestøl og Nilsegard. Veien der åpnes tidligst mandag.

På E 134 er Austmannlitunnelen fortsatt stengt etter raset som gikk i slutten av november. På grunn av at de trenger spesialutstyr er nå åpningen, som skulle skje 9. desember utsatt på ubestemt tid.