Hopp til innhold

Har du en vannseng på loftet?

Du trenger ikke være flau. 80-tallets store slager er fremdeles i skuddet.

Vannseng på loftet

VANNSENGEN FREMDELES PÅ MOTEN: Du trenger ikke væ're flau for vannsengen du ikke har kvittet deg med ennå. PS: Legg merke til det andre fenomenet på bildet; Saccosekken!

Foto: privat

Vannsengene var et fenomen, og er det fortsatt vil mange hevde.

Den kom på begynnelsen av 80-tallet og skulle revolusjonere nattesøvnen. Og vi kan vel si at det hele tok av. Det var vel knapt en husstand som ikke hadde eller ønsket seg en slik.

Nå nesten 30 år senere er det ikke så mange som sover i vannseng. For mange var det kanskje mobbingen som førte til at de kastet den ut. Andre har valgt å se bort fra det.

- Det er på ingen måte over, vi selger utstyr til vannsenger flere ganger i uken. Og vi selger også nye senger, sier daglig leder i Sengemakeriet i Tønsberg, Harald Fagereng.

Nå skal det sier at markedet for å selge nye senger til nye kunder nok ikke er så stort lengre.

- Det er nok slik at de som kjøper ny seng har hatt en vannseng tidligere. Flere sier de solgte vannsengen da populariteten dalte, men at de angrer og derfor kjøper en ny, sier han.

En duvende følelse

Det var kroppen som skulle ha godt av vannsengens egenskaper. Her skulle du få varme, mindre trykk og en duvende følelse.

- Forskning som er gjort på området viser vel egentlig at det ikke er så stor forskjell på om du ligger i en vannseng eller i en vanlig seng, sier kiropraktor Kim Orderud ved Lagunen kiropraktikk i Bergen.

Han er selv vokst opp etter storhetstiden, men har fått med seg debatten og har også fått spørsmål om bruk.

- Ja, jeg har fått spørsmål om det, men faktisk bare en gang det året jeg har jobbet. Og svaret til pasienten som spurte ble i tråd med forskningen. Nemlig at det ser ut som om det er det samme hva slags seng du bruker, sier han.

- 50 prosent av sengesalget

Fagereng startet med vannsengbutikk i 1980 og solgte godt med senger.

- På slutten av 80-tallet, jeg tror det var i 1986, da sto vannsengsalget for 50 prosent av sengesalget i Norge. Vi var 15 butikker i den kjeden den gangen nå er vi to igjen, sier han.

Nå har også dette som så mye annet forandret seg. Det er ikke lengre bare de store massive trekassene med madrassen i. Nå får du den med myke kanter og i helt ny utforming. Fordi markedet kastet ut vannsengene måtte også butikkene endre sitt utvalg. For det spørs vel om vannsenger blir så populært igjen.

- Der spørs jo det, markedskreftene rår, og det er det som blir markedsført som selger. Det er dumt, for vannsenger er virkelig bra for mange, sier han.

- Kjøp hard madrass

Nå er det slik at vi mennesker er veldig forskjellige og ingen kan si at folk ikke har en gevinst av å bruke vannseng.

- Det er klart at disse sengene kan gi deg trykkfordeling. Det kan være til hjelp i perioder dersom du ikke kan ligge på en hofte fordi den er vond. I tillegg er det mange som liker at det er varmt da, sier han.

Dersom Orderud skal gi råd til folk som vurderer seng så mener han at en fast madrass med en myk overmadrass er det beste. Og når det gjelder pris så er ikke det så nøye.

- Poenget her er holdbarheten. I enkelte tilfeller kan en dyr madrass kanskje holde flere år enn en billig en, sier han.