Hopp til innhold

Megafon fikk ham rusfri

Takker Megafon og Jesus for at han er rusfri.

Are Hjelle

I halvannet år solgte Are Hjelle Megafon. Det trenger han ikke nå lenger.

Foto: Tore Sevheim / NRK

I over ti år var Are Hjelle rusmisbruker. Torsdag sto han på en scene i Bergen foran 150 mennesker og fortalte om sin vei ut av rusproblemene. Et eksempel til inspirasjon for de fremmøtte til verdenskonferansen for gatemagasinene.

- Megafon var nok en av årsakene til at jeg har kommet meg på bena, sier Are Hjelle til NRK.

Han var blant de første som meldte seg som selger da Megafon ble startet i 2007. Senere kom han seg på avrusningsinstutisjon og i over ett år har han holdt seg rusfri.

- Megafon gjorde at jeg fant et ærlig arbeid og slapp å begå kriminelle handlinger for å tjene penger, sier den tidligere selgeren.

- Hver dag våkner en og det første man tenker på er rus. Gjennom inntekten fra Megafon fikk jeg tid til overs og tid til å fundere over andre ting. Man begynte å se lønsinger og muligheter, forteller han.

Oppturer og nedturer

Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen gleder seg over eksempler som Hjelle, men dessverre går det ikke like bra med alle.

- Det er både oppturer og nedturer. Dessverre er det nok flere nedturer enn oppturer. Men det er en del av livet når man er i denne bransjen, sier Anthun Nielsen.

Han ser likevel at mange av dem som begynner som selgere hos Megafon utvikler seg i positiv retning.

- Man ser at folk kommer til oss blottet for selvtillit og har ingen tro på seg selv. Gjennom jobben får de noe å gå til og tilbake troen på seg selv. Over tid ser man at folk ruser seg mindre, fordi man må være skjerpet på jobb, forteller redaktøren.

Men bare det å selge Megafon er ikke nok. Anthun Nielsen sier at for Hjelles del, er det vel så mye Hjelles egen fortjeneste.

- Han har gjort en kjempeinnsats selv. Vi kan bare gi ham virkemidlene, men han må gjøre det selv, forklarer han.

- At han i går sto på en scene og fortalte om sitt liv, var tøft gjort, mener han.

Frelst

Tiden som selger for Megafon har hjulpet Are Hjelle til å takle en vanlig hverdag bedre. Å være ute på salgsoppdrag fungerer som sosial trening og man får tid til å fokusere på andre ting enn rus, forteller han.

- En vet nesten ikke hvordan en skal fungere sosialt overfor mennesker som ikke er ruset. Når vi er ute og selger vet vi ikke hvordan vi skal reagere, så vi prøver oss frem, sier han.

- Det er vanskelig å være imøtekommende. Det er som en muskel som må trenes opp, legger han til.

Hjelle har møtt mange mennesker mens han har solgt Megafon. Ikke alle har vært like hyggelige. Noen har vært ufine og bedt ham få seg en skikkelig jobb. Andre har vært positive, men enkelte møter har betydd mer enn andre.

- Det viktigste har nok vært at jeg har blitt frelst gjennom møter med folk fra forskjellige trosretninger, sier Hjelle.