Hopp til innhold

- Jeg fikk sjokk

Lørdag formiddag lå papirer med sensitive opplysninger strødd utover på gaten i Bergen sentrum.

Siw Sebak
Foto: Lene Granli / NRK

– Det er utrolig at de ikke har behandlet dette på en bedre måte, sier en av dem som fikk sin søknaden og CV spredd utover.

Takker høyere makter

Flere bunker med søknader og sensitiv informasjon lå og fløt utover utenfor et foretningsbygg i Bergen sentrum da NRK var på stedet.
I bunken lå en søknad fra Siw Sebak. Hun deltok på et jobbsøkerkurs i regi av Næringsakademiet Bergen i fjor høst. Der øvde de seg på å skrive jobbsøknader.

- Det er helt utrolig at disse papirene ligger på gata i Bergen slik at alle som går forbi kan se dem. Dette er jo informasjon om meg som jeg ikke ønsker spredd på denne måten, sier hun til NRK. I søknaden står det navn, adresse, fødselsdato og telefonnummer. Det er også en CV med informasjon om hva hun har gjort gjennom livet.

- Jeg takker høyere makter for at det ikke sto personnummer på dem, sier hun.

- Dette er beklagelig

- Dette er beklagelig, slikt skal ikke skje, sier styreleder i Næringsakademiet Bergen A/S Ommund Vegge. Det er Næringsakademiet som arrangerer kursene. Vegge forklarer det som har skjedd med at det har blitt ryddet på et kontor.

- Søpla skulle tas hånd om, men dette er ikke blitt gjort på riktig måte. Den har blitt kastet på feil sted, og dette er ikke slik vi gjør det. Så dette er en svikt i rutinene, sier han.

Lørdag ettermiddag fikk Siw Sebak tilbake sine papirer. Nå har hun lagt dem på et sikkert sted.
- Jeg trodde de ble makulert, eller kastet på forsvarlig vis der. Nå har jeg skjønt at jeg må være mer forsiktig med slike papirer. Jeg har lært av dette, sier hun.

Søppel

Slik så det ut rundt søppelstativet i Bergen sentrum.

Foto: Greta Husebø / NRK

- Har bedt dem ordne opp

Det er Nav som kjøper kursene av Næringsakademiet, og de dro raskt til stedet da de ble varslet om papirene. De fant fort ut at dette ikke var papirer som de hadde kastet og de beklager at folk har måttet oppleve dette.

- I dette tilfelle er det ikke vi som har gjort dette, men det er sterkt beklagelig at en av dem vi samarbeider med gjør en slik feil. Jeg må understreke at det ikke er slik Nav håndterer papirer, sensitive opplysninger skal håndteres på helt andre måter, sier kontorsjef for intro og kvalifisering Anne Nora Herlofsen.

Hun understreker at Nav nå har tatt kontakt med sin kursarrangør, Næringsakademiet, og bedt dem om å gå igjennom sine rutiner. Det vil Næringsakademiet Bergen A/S gjøre.

- All informasjon som inneholder sensitive opplysninger skal makuleres, det er også vår rutine på dette. I dette tilfelle har det altså skjedd en feil som vi bare må beklage, vi lover at rutinene skal gjennomgås og strammes opp nå etter dette, sier Vegge.

Papirene ble fjernet fra stedet lørdag formiddag.