Hopp til innhold

Full krig om farlig Sløvåg-avfall

Verken Alexela eller nabobedriften Wergeland-Halsvik vil ha ansvaret for 1600 sekker med giftig avfall. Nå havner saken trolig i retten.

Alexela i Sløvåg i Gulen.

MÅ FJERNES: De 1600 sekkene står på Alexela Sløvågs anlegg i Gulen.

Foto: Steinar Lote / NRK

Eksplosjonsulykken ved Vest Tank i mai i fjor har ført til full isfront mellom de to nabobedriftene i Gulen. Wergeland-Halsvik krever blant annet flere millioner kroner i erstatning for skader, utlegg og redusert aktivitet i kjølvannet av eksplosjonen. Alexela bestrider kravet, som de mener er altfor høyt.

Lekker oljeholdig vann

Selskapene er nå også på vei til retten på grunn av tvist rundt 1600 sekker med giftavfall. Sekkene er eid av Wergeland-Halsvik, men står på Alexela Sløvågs grunn.

Statens Forurensningstilsyn (SFT) mener det er Alexela Sløvåg sitt ansvar å fjerne sekkene.

- De er de som har avvannet dette slammet, det er de som har plassert det i sekker og det er de som eier plassen det står på nå. Sekkene lekker oljeholdig vann til grunnen, og vi anser Alexela Sløvåg som ansvarlig, sier inspektør Grete Braastad i SFT til NRK.

- Legger oss ikke opp i tvist

- Men sekkene er jo faktisk eid av Wergeland-Halsvik. Er det ikke da deres ansvar å fjerne dem?

- Det legger ikke vi oss borti. Vi er kjent med at det er en privatrettslig tvist her, men vi forholder oss til den bedriften vi anser som ansvarlig i forhold i forurensningsloven, sier Braastad.

Vil ikke kommentere

Administrerende direktør Lars Hellandsjø i Wergeland-Halsvik ber Alexela Sløvåg fjerne sekkene så raskt som mulig, men ønsker ellers ikke å kommentere saken overfor NRK.
Direktøren i Alexela Sløvåg, Håkon Ivarson, vil heller ikkje kommentere saken.