Hopp til innhold

Trålere dumpet fem tonn fisk

Kystvakten filmet og tok bilder, men kunne ingenting gjøre.

Fiksedumping
Foto: Kystvakten

Kystvaktskipet KV Leikvin kom over et britisk par-trålerlag (to båter som trekker en trål) under en inspeksjon natt til lørdag på Patch banken vest av Karmøy.

NETT-TV: Se fisken dumpes

Kjørte ut av norsk sone

I norsk sektor er det ikke tillatt å dumpe fisk.Dette kjente skipperne til og satte derfor kursen mot britisk sektor for å dumpe fisken der. Ifølge EU sitt regelverk er dette fullt lovlig.

- Den ene tråleren tok fangsten om bord og det ble klart at det var et stort kvantum fisk som han ikke ønsket på grunn av kvotemessige årsaker. Skipperen sa at det var bortkastet å beholde fisk som var mindre enn 80 centimeter, sier skipssjef på KV Leikvin, Rune Stenevik, til NRK Hordaland.

Fiskekasser

KASTET: Fisken i disse kassene ble kastet fordi den var for liten.

Foto: Kystvakten

Trålerparet fikk totalt 6.642 kg torsk og sei. Av dette ble hele 5.170 av dem kastet. Det vil si 78 prosent av fangsten.

Kunne ingenting gjøre

Kystvakten gjorde det klart for det britiske fartøyet at de kom til å følge etter og filme dumpingen.

- Skipperen var inneforstått med dette. Han ga uttrykk for at han hadde forståelse for at det ikke er lov å kaste fisk, men han måtte gjøre det han gjorde, sier Stenevik.

Skipperen kontaktet Kystvakten på VHF da han skulle kaste. Etter 22 minutter var dumpingen ferdig. Alt filmet av kystvaktsskipet som bare lå 50 meter unna.

- Ikke uvanlig

Dumping av fisk utenfor norsk sektor er slett ikke uvanlig, ifølge kystvakten.Men det spesielle er at det hele ble dokumentert med bilder og film denne gangen.

- Norge har et temmelig strengt regime for de norske fiskerne for å beskytte fisken mot overfiske. En regel som er holdt høyt er utkastforbud. Vi syns ikke dette er noe særlig å se på.

Fiskedumping
Foto: Kystvakten