Hopp til innhold

Rådyr drept av hund

Dårlig teknikk avslørte det noe uvanlige «rovdyret».

Rådyr drept av hund
Foto: Johannes Sekse/Hardanger Folkeblad

Rovdyr drept av hund

Rovviltkontakt Trine Hilstad flådde dyret på stedet for å gjøre bitemerkene mer synlige.

Foto: Johannes Sekse/Hardanger Folkeblad

Tirsdag rykket Direktoratet for naturforvaltning (SNO) ut til Grønsdal i Odda på grunn av et dødt rådyr, skriver Hardanger Folkeblad .

- Vi ville sjekke om det var en gaupe som hadde tatt livet av rådyret. Gaupen er jo glad i rådyr og i fjor er det observert gaupe i området, sier naturoppsyn Olaf Bratland i SNO til NRK.

Avslørt av bitt

Men uvanlige bitt avslørte det som trolig er en hund.

- Hunder er urutinerte fordi de ikke er vant til å jakte på maten sin. Bitt bakerst i ryggen er ikke vanlig praksis hos noen av de ville rovdyrene vi har her i landet. Størrelsen på bittet bakers i ryggen støtter også opp om teorien om at det er en hund som står bak, sier rovviltkontakt Trine Hilstad til Hardanger Folkeblad.

Det er svært uvanlig at hund tar rådyr. Olaf Bratland sier at selv om de ikke er helt sikre på at det er en hund, tyder alt på at det ikke er et rovdyr.

- Rådyr er vanligvis raskere enn en hund, men rådyret så magert og sykt ut, så derfor har det vært mulig for en hund å ta rådyret, sier Bratland.

Spist av rev

Hunden har trolig drept rådyret for moro skyld, mens en rev har forsynt seg av det ferdige måltidet.

- Det er ingen tvil om at det er en rev som har vært og spist av rådyret, sier han og forteller at han aldri før har hørt om hund som tar rådyr.