Hopp til innhold

Her er årets beste julehefter

- Vinneren er så bra at én side fortjener like mye tid som hele Pondus, sier serieskaper Arild Wærness. Se listen!

Arild Wærness

OVERRASKENDE VINNER: En god gammel norsk klassiker gikk til topps, mens kjente navn som Pondus og EON ikke engang er inne på listen til Arild Wærness.

Foto: Lise-May Spissøy / NRK

Over 40 forskjellige julehefter har forlagene spydd ut før jul. Man kan bli overveldet av mindre. Valget blir ikke lettere av at kvaliteten på seriene varierer sterkt, også fra år til år. Men ikke fortvil. NRK Hordalands tegneserieekspert Arild Wærness har tatt jobben med å finne de tolv beste juleheftene.

- Vi er det eneste landet i verden som har denne tradisjonen, og det skal vi være glade for, sier Wærness.

 

Fire kategorier

I jakten på de tolv beste, delte han alle heftene inn i fire kategorier: Utenlandske klassikere, nye norske, norske klassikere og lisenshefter. Deltakerne i den siste gruppen levnes liten ære, og havner også alle på de tre siste plassene på listen.

- Det er nesten så man kan begynne å lure på hvorfor de gidder å gi det ut, hvis det ikke er for å tjene penger. Så det må være kun derfor, sier Wærness.

Her er listen

Her er det han mener er årets tolv beste julehefter:

1: Aukrusts jul - Flåklypa
2: Vangsgutane
3: Carl Barks julehistorier
4: Ingeniør Knut Berg på nye eventyr
5: Knoll og Tott
6: Stomperud
7: M
8: Smørbukk
9: Fiinbeck og Fia
10: Ernie
11: Ole Brum
12: Jessie

- Innfrir til fulle

- Vinneren «Aukrusts Jul – Flåklya» innfrir forventningene til fulle. Det er et kjempeflott og spennende julehefte. Se for deg Agatha Christies «Mord på Orientekspressen» i norsk bygdedrakt, sier Wærness.

Også Vangsgutane og Carl Barks-heftet får skamros av tegneserieeksperten.

- For Vangsgutanes del, er dette et opptrykk av juleheftet fra fredsjulen 1945. En rivende og spennende historie, som viser seriens storhet. En fantastisk opplevelse. Carl Barks-heftet er også en gammel godbit, nemlig «Jul på Bjørnefjell», hvor Onkel Skrue presenteres for første gang, sier Wærness.