Hopp til innhold

Sløser med arbeidskraften

NHO mener helsevesenet sitt bruk av deltidsstillinger sløser med verdifull arbeidskraft.

Sykehusansatte
Foto: Illustrasjonsfoto: Eirill Wiik / Scanpix

Deltid stjeler arbeidskraft

I et presset arbeidsmarked hardner kampen om arbeidskraft mellom offentlig og privat sektor til.

NHO direktør Tom Knudsen i Hordaland mener sysselsatte i helsevesenet som går i deltidsstillinger - og som ønsker mer arbeid, bør få det.

- Det er et voldsomt press i arbeidsmarkedet i dag, og det presset vil ikke avta. Siden vi i dag må til utlandet for å importere arbeidskraft, synes jeg det er synd vi ikke kan ta ut den arbeidskraften som vi har her i Norge. I helsevesenet er det mange hender som kunne ha vært frigjorte, sier Tom Knudsen.

120 000 vil jobbe mer 

Tall fra NAV viser at det på landsbasis er hele 120 000 personer i deltidsstillinger som ønsker seg mer arbeid. Og de aller fleste av disse har helsestillinger.

- Det går veldig mange innen helsesektoren som ønsker å jobbe mer, men som har deltidsjobb i bunnen og blir bundet av dette, sier avdelingsdirektør Tommy Johansen innen marked og samfunn i NAV i Bergen.

Johansen mener også at bransjer innen den offentlige sektoren bevisst bruker deltidsarbeid som en måte å organisere seg på.

- Flere fulle stillinger 

Carol Nystad fra Bergen jobber i dag som sykepleier ved Barneklinikken på Haukeland universitetssykehus. Faglig utvikling gjør at hun gjerne vil ha full jobb.

Carol Nystad
Foto: Kristian Hovstad

 - I dag har jeg 75 prosent stilling, og jeg skulle gjerne ha tenkt meg 100 prosent, sier hun.

NHO-direktør Tom Knudsen i Hordaland vil nå ha slutt på sløsingen av arbeidskraft i offentlig sektor. Og det kan gjøres ved ett enkelt grep:

- Jeg vil ha flere fulle stillinger. Får du opp antallet av dem, får du flere tusen hender i arbeid og dermed minsker du presset på et allerede presset arbeidsmarked.

Har ikke mange til overs

Direktør Steinar Kvinsland i Helse Bergen har ikke særlig tro på at Haukeland sykehus kan fore samfunnet med mange arbeidere.

- Jeg  tviler på at vi kan tilføre samfunnet mange nye arbeidere. De som ønsker en økt stilling hos oss blir ivaretatt så godt som mulig, så lenge økonomien er der, sier han.