Hopp til innhold

– Utviklingen i Russland er bekymringsfull

Utenriksminister Børge Brende gratulerer årets Raftopris-vinner, og uttrykker bekymring for menneskerettighetene i Russland.

Børge Brende

ANERKJENNELSE: Utenriksminister Børge Brende mener prisen til Agora er en viktig anerkjennelse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Pavel Chikov i Agora

VANT PRIS: Pavel Tsjikov og Agora vant i går Raftoprisen.

Foto: Lillian Solheim

I går annonserte Raftostiftelsen at årets Raftopris ble tildelt den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Agora. Utenriksminister Børge Brende gratulerer Rafropris-vinneren.

– Jeg vil gratulere den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Agora og dens leder Pavel Tsjikov med årets Raftopris, sier Brende i en pressemelding.

Agora har siden 2005 jobbet med saker knyttet til myndighetenes overgrep i de fleste av Russlands regioner.

Erna kritiserte Russland

Forholdet mellom Russland og Norge har ikke akkurat blomstret de siste dagene. Under FNs Hovedforsamling i går kveld, kom statsminister Erna Solberg med klare spark til Russland i Norges innlegg.

– Noen av stormaktene tror fortsatt på utdaterte ideer om nullsumspill og innflytelsessfærer, sa statsministeren med tydelig referanse til Russland.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Erna Solberg talte i FN natt til fredag. Temaene omhandlet blant annet terrorisme, menneskerettigheter og utdanning for kvinner. Hun kom også med en fordømmelse av Russlands gjentatte destabilisering av Ukraina

I dag ble det kjent at sjefen for kontoret til Innovasjon Norge i Moskva, Dag Ivar Brekke, ikke får fornyet oppholdstillatelsen sin i Russland og må forlate landet innen 3. oktober. Brekke har status som diplomat og er eneste nordmann som er ansatt ved kontoret.

Utenriksministeren mener prisen til Agora er en viktig anerkjennelse, men er i likhet med Solberg kritisk til utviklingen i nabolandet i øst.

– Utviklingen i Russland er bekymringsfull, og det er behov for stemmer som kan fremme respekten for allmenne menneskerettigheter samt forsvare borgernes konstitusjonelle rettigheter. Som en sentral aktør på dette feltet har Agora maktet å opprettholde et konstruktivt samarbeid med russiske myndigheter, sier Brende.

Kan ikke motta prispengene

Raftostiftelsen understreket i går at Russland som stat har forpliktet seg til å etterleve de internasjonale menneskerettighetene. Men ifølge komiteen for prisen kunne ikke Agora ta imot prispengene.

– Situasjonen for menneskerettsorganisasjoner i Russland er i dag så vanskelige at Agora ikke kan ta imot prisbeløpet som følger med Raftoprisen, sa Rafto-komiteens leder Martin Paulsen i går.