Hopp til innhold

Den gangen da Brann vant seriegull

I 1963 vant Brann serien sist. Her får du sjansen til å oppleve "Kniksen", "Pesen", jubelscenene og den avgjørende kampen.

Brann-gull 1963
Foto: Arkiv / NRK

Roald "Kniksen" Jensen". Rolf Birger "Pesen" Pedersen. Trofaste Brann-fans får gullsmak i munnen bare av å høre navnene på de to største profilene i bergensklubbens storhetstid på begynnelsen av 1960-tallet.

43 år. Så lenge har Brann-fansen ventet, så lang tid siden er det sist seriegullet havnet i Bergen og Brann var best i fotballriket Norge.

Brann avgjorde serien i 1963 med 3-1-seier over Vålerengen i siste serierunde.

Her kan du se et seks minutter langt utdrag frå kampen!

Etter kampen var det jubelscener og utdeling av medaljer - her kan du få med deg seiersseremonien.

Få også med deg intervjuet med daværende Brann-kaptein Trygve Andersen.

Brann avgjorde på slutten

Den gang - og helt frem til 1990 - bar den øverste norske divisjonen i navnet Førstedivisjon.

Seier ble betalt med to poeng, ikke tre, som i dag.

Etter 18 kamper og avsluttet serie, var Brann på toppen av tabellen med 24 poeng, ett fattig poeng foran Lyn. Bittert for Oslo-klubben, som hadde ledet serien fra 5. til og med 15. serierunde.

Branns sesongutvikling den gang var i stor grad motsatt av den i år. Da fire kamper var unnagjort i 1963, stod bergenserne med bare tre poeng i protokollen.

Men så gikk det bare oppover, og toppen av tabellen ble nådd i 16. serierunde: Brann knuste Steinkjær 3-0 hjemme på Stadion, mens Lyn gikk på et stygt 0-4-tap i Fredriksstad.

Vinner Martin Andresen & co med tilsvarende siffer i storkampen mot Rosenborg søndag, får nok alle med hjertet i Brann gullsmak i munnen igjen.

Taper Brann mot trønderne, har man iallfall bildene fra 1963 å trøste seg med.

Brann-Vålerengen 1963
Foto: NRK