Hopp til innhold

– Ønsker ikke å påvirke ombudet

Helsebyråden i Bergen og ordføreren i Kvinnherad benekter at de ønsker å styre pasientombudets meninger.

Ordførar Synnøve Solbakken

AVVISER: Ordfører Synnøve Solbakken avviser at hun har prøvd å påvirke pasientombudet.

Foto: Ingfrid Fossåskaret / NRK

Flere pasientombud i Norge forteller om press og påvirkning fra politikere og andre når de uttaler seg og kommer med kritikk mot norske kommuner.

– Har misforstått

Pasientombudet i Hordaland, Rune Skjælaaen, mener både helsebyråden i Bergen og ordføreren i Kvinnherad har forsøkt å påvirke hans meninger.

Ordfører Synnøve Solbakken tok kontakt med ombudet etter et avisoppslag, og skal ha bedt ombudet også fokusere på positive ting i kommunen.

– Det er riktig at jeg fant det nødvendig å ringe ham etter at jeg hadde lest artikkelen, fordi jeg tenkte at det var en ensidig fremstilling av helseomsorgen i kommunen, sier hun til NRK.no i dag.

– Det var det jeg ville fortelle, at det er minst to sider av saken.

– Glad for ombudet

Hun sier hun er glad for den rollen ombudet har.

– Jeg er veldig klar over den rollen, at de skal ivareta pasientene.

Ombudet sier han opplevde telefonen fra ordføreren som kritikk.

– Jeg opplevde at han gjorde jobben sin, men for meg var det viktig å informere om at det var flere sider ved saken.

Hilde Onarheim

– MISFORSTÅELSE: Hilde Onarheim sier hun aldri ønsket å påvirke pasientombudet.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Han har nok misforstått

– Her har nok ombudet virkelig misforstått min e-post, svarer Hilde Onarheim, Høyres helsebyråd i Bergen.

Det sier hun om e-posten hun sendt til ombudet etter et avisoppslag om et sykehjem i Bergen. Han opplevde det som at byråden ville bli kontaktet før ombudet gikk ut i media:

«Dersom du har ment at saken er så alvorlig som du har gitt uttrykk for i dagens BA, ville jeg satt pris på om du tidligere hadde tatt kontakt for å diskutere saken. Vi bør alle ha til mål å gjøre tjenestene i kommunen best mulig, og jeg mener at et godt samarbeid vil kunne bidra til det.»

– Jeg ønsket å referere til et godt møte, og formidle at hvis jeg fikk vite om dette tidligere kunne jeg gått inn og iverksatt tiltak for pasienten. Det var intensjonen med e-posten, sier Onarheim.

– Viktig å samarbeide

Hun avviser at hun forsøker å påvirke pasientombudet.

– Snarere tvert imot. Han gjør sin jobb og jeg gjør min jobb. Men det er viktig å samarbeide til det beste for pasientene, sier Onarheim.

– Men det er ikke noe kjekt hvis han opplever min kontakt som press. Hvis han gjør det, burde vi absolutt hatt en samtale sammen. Dialog og samarbeidet kunne løst dette, i stedet for at han nok en gang er ute i media med det han føler og syns, sier byråden.