Hopp til innhold

Økt innsats mot elgpåkjørsler

Jernbaneverket skal bruke 80 millioner kroner for å redusere viltpåkjørslene på deler av Rørosbanen og Nordlandsbanen.

Påkjørt elg
Foto: Hans-Jørgen Solli / NRK

 I følge Nationen skal pengene i hovedsak gå til rydding av skog langs linjene. Etablering av nye foringsplasser skal også få dyrene vekk fra jernbanesporene.

 

200 elger påkjørt

Til nå i vinter er over 200 elger og rådyr påkjørt enten på jernbanen eller på veiene bare i Hedmark. - Det er absolutt et behov for å ta et skippertak for å få ned viltpåkjørslene, og det viktigste er å holde skogen i sjakk. Det sier informasjonsdirektør Anne Marie Storli i Jernbaneverket. Hun påpeker at rydding av skogen vil bidra til å redusere viltpåkjørslene samtidig som man også unngår at trær faller over linja.  

Må holdes ved like

Jernbaneverket innrømmer at de ikke har klart å holde tritt med skogen, og at dette har bidratt til de mange viltpåkjørslene. Siden 2000 har nesten 13000 dyr blitt drept av toget i Norge, og størst er problemet på Rørosbanen. - Vi har en utfordring fordi skogen vokser raskt, og vi har ikke klart å holde den unna, sier Storli. Hun understreker at de nå må prøve å holde dette ved like også i årene framover, og at det ikke vil stoppe med disse 80 skippertaksmillionene. - Vi må også vurdere om vi skal opprette flere fòringsplasser for å holde viltet borte fra jernbanelinja, sier Anne Marie Storli i Jernbaneverket.

 

Flere saker fra Innlandet