Hopp til innhold

Ulverettsak i gang

Rettssaka etter Ulvejakta i Østerdalen startet i Oslo tingrett mandag.

 

Ulv
Foto: Per Løchen / Scanpix

 

Tre miljøorganisasjoner har stevnet Miljøverndepartementet for å ha tillatt felling av fem ulver i Østerdalen i fjor.

De mener tillatelsen strider både mot norske og internasjonale regler, og at bestanden var altfor liten til å tåle fellingene.

Naturvernforbundet er en av organisasjonene som har stevnet staten. Generalsekretær, Tore Killingland, mener det var miljøkriminalitet å tillate jakta og at saken derfor hører hjemme i rettssalen.

- Dette er miljøkriminalitet som absolutt må få sitt klare svar i retten tilføyer Killingland.

Mener felling truet ulvebestanden

Hvor stor betydningen felling av fem dyr har for ulvebestanden er et av kjernespørsmålene i rettssaken. Miljøorganisasjonene mener at departementet gjorde et vedtak som strider mot forskriftene. Der heter det at jakt "ikke må true bestandens overlevelsesevne".

Miljøvernorganisasjonene mener fellingen av fem ulv rammet en fjerdedel av den helnorske bestanden i fjor. Miljøverndepartementet på sin side legger til grunn hele den norsk-svenske bestanden i sine vurderinger.

- Galt å anmelde departementet

Departementet ønsker ikke å uttale seg om en sak som er i rettssystemet.

Leder i Folkeaksjonen for en ny rovdyrpolitikk, Erling Myhre, bestrider måten å telle ulv på i dag, og mener ulven ikke er et utryddingstruet dyr.

Myhre er frustrert over at miljøorganisasjonene bruker rettssystemet til en slik sak.

- Forvaltning må kunne ta en slik avgjørelse uten at de risikerer å bli anmeldt. Hvis ikke blir det håpløst å forvalte rovdyr i Norge, sier Myhre.

Rettssaken avsluttes fredag denne uka.