Hopp til innhold

Radonalarm på skole

Marikollen barneskole i Kongsvinger har 10 ganger mer radonstråling enn anbefalt. Det er tre år siden skolen ble bygd.

Marikollen skole i Kongsvinger

Marikollen skole i Kongsvinger.

Foto: Kongsvinger kommune

Både midlertidige og mer langsiktige tiltak må settes i gang hvis ikke må skolen stenge på grunn at det kan være helsefarlig for både elever og lærere. Dette kan koste Kongsvinger kommune dyrt.

- Dette går ikke

Ved Skolen går det over 340 elever fra 1. til 7.- trinn. Strålingen er mer omfattende enn det som tidligere er antatt, og omfatter hele skolen med fem bygninger. Det går ikke an å drive skole under slike forhold på langsikt, mener rådmannen i Kongsvinger.

- Det må gjøres tiltak, for dette er ikke en langvarig situasjon som vi kan være i, sier Oddbjørn Vassli, rådmann i Kongsvinger.

Det antas at radon er årsak til 14 prosent av alle lungekrefttilfeller i Norge hvert år.

- Radon kan medføre lungekreft, på samme måte som røyking, sier Kåre Heggelund er avdelingsingeniør i Miljørettet Helsevern.

- Dårlig planlegging

Kommunen visste at det var et området med høy radonstråling før skolen ble bygget for mindre enn tre år siden. Rådmannen i Kongsvinger mener at det er gjort en for dårlig jobb med hensyn til strålefaren.

- De radon-forebyggende tiltakene på Marikollen skole, har vært tatt for lite hensyn til i planlegging og i realiseringen av bygget. Dårlig planlegging, sier Vassli.

Skal ikke stenge skolen

For å unngå at skolen må stenge settes det nå i gang både midlertidige og langsiktige tiltak, med mer ventilasjon og eksperthjelp.

Hva som må gjøres må være klart innen 20. mai, og i løpet av sommeren skal tiltakene ha blitt satt i gang. Når sommerferien er over skal strålenivået på skolen være innenfor det akseptable. Ettersom det nå settes i gang tiltak er det ingen grunn til å uro seg for helsefaren, mener avdelingsingeniøren i Miljørettet Helsevern.

- Det er ikke grunn til å være urolig. Vi tar tak i dette, og skal få verdiene ned på et akseptable nivå, sier Heggelund.

Radonalarm på skolen

F.v. Rådmann i Kongsvinger Oddbjørn Vassli og Kåre Heggelund, avd.ingeniør i Miljørettet Helsevern.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK