Hopp til innhold

Ulvevalper vandrer til Finland

Unge ulver fra Hedmark vandrer gjerne helt til Finland. Det viser fersk informasjon Høgskolen i Hedmark har fått inn.

Ulv
Foto: Reidar Mosland / Scanpix

Av fem ulvevalper som ble GPS-merket i Norge i fjor, har to dratt til Nord-Sverige og en til Nordøst-Finland.

Det viser informasjon Høgskolen i Hedmark har samlet inn.

På langtur med GPS-halsbånd

En ung hannulv som fikk GPS-halsbånd på Finnskogen i Grue i februar i fjor tok først veien sørover. 

 - Valpen forlot reviret og la i vei sørover i Sverige i begynnelsen av april. Så mista vi kontakten med den, men nå i helga ble en ulv bedøvet i nærheten av Umeå. Det viste seg å være samme valp, forteller forsker Petter Wabakken.

Og det var ingen liten vandring ulven hadde bak seg.

- Den hadde blant annet krysset vegen mellom Oslo og Stockholm, og gikk blant annet i områdene øst for Halden. Så snudde den og dro nordover til reviret på Finnskogen. Etter et par dager dro den nordøstover i skogbeltet helt opp til Norrbottens len. Deretter sørover igjen og slått seg til ved Umeå, forteller Wabakken.

Stort potensiale  

Og dette er ikke den eneste valpen som har dratt på langtur. Tre av de fem ulvene som er merket i det skandinaviske ulveprosjektet har vandret opp til Nord-Sverige.

Vandringen viser at ulven blant annet kan ende langt utenfor myndighetenes ulvesone

- Viser at mange av disse valpene som blir født hvert år i Skandinavia har et potensiale til å nå hviilken som helst del av Norge og kan også vandre i sauettette områder, sier Wabakken.

Når ung ulv vandrer ut er det ikke på grunn av matmangel, for elg er det nok av i skogene i Hedmark. De jakter derimot på en partner, og for ulvestammen kan det være viktig.