Hopp til innhold

Politisk strid etter utkastelse

Utsendelsen av den serbiske familien Bulajic fra asylmottaket i Ringebu skaper strid blant regjeringspartiene.

Ringebu statlige mottak
Foto: Norsk Mottaksdrift

Stortingsrepresentant Torstein Rudihagen støtter regjeringens politikk i asylsaker, men Oppland SV mener dette ikke er rød-grønn politikk.

SV anklager inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen for bevisst å få sendt ut asylsøkere før en mer liberal forskrift trer i kraft etter årsskiftet.

- Et hån mot innsatsen

Simon Strumse, fylkesstyremedlem i Oppland SV, sier utkastelsen er et hån mot alt arbeidet som er lagt ned i arbeidet med en ny forskrift.

- Dette har skapt stort engasjement i Lom og Ringebu. Men det virker som om dette er en bevisst politikk fra Bjarne Håkon Hanssen, sier Strumse.

- Dette er ikke rød-grønn politikk, sier Strumse.

Til Beograd

Det var på lørdag formiddag en av de mest omstridte asylsakene i vårt distrikt fikk sin endelige avslutning. Politiet kom til Ringebu og hentet den serbiske familien Bulajic og sendte dem til Beograd.

De har tidligere bodd fire år i Lom, og Senterparti-ordfører Simen Bjørgen sier at han ikke har ord for å beskrive hvordan dette er, særlig for de to små barna som blir rykket opp fra sitt trygge miljø.

- Nei, jeg har ikke ord for dette. Familien blir sendt til ei framtid de ikke vet hva vil inneholde, sier Bjørgen.

Vil ikke akseptere

Både denne saken og en rekke andre asylsaker fører nå til bitter strid mellom de tre regjeringspartiene.

I store deler av SV blir nå inkluderingsmininster Bjarne Håkon Hanssen kalt ekskluderingsminister. På landstyremøtet i helga forsøkte Kristin Halvorsen å roe ned gemyttene for å forhindre en svært kritisk uttalelse mot statsråden.

Simon Strumse i Oppland SV sier at smertegrensen er nådd.

- Vi finner oss ikke i dette, sier Strumse.

Flere saker fra Innlandet