Hopp til innhold

Hedmarkinger bruker minst til jul

I år kommer nordmenn til å bruke enda mer penger på julehandelen. Men Hedmarkinger bruker mindre enn resten av landet.

Julegaver illustrasjon

Noen tar julegavehandelen i Sverige for å spare penger.

Foto: Colourbox.com

Vibeke Hammer Madsen

Vibeke Hammer Madsen i Virke.

Foto: Jean Christine Cena / NRK

Prognoser som hovedorganisasjonen Virke la fram på mandag, viser at hedmarkinger kommer til og bruke 8700 kroner på den kommende desemberhandelen i år, det er minst i landet sammen med Østfoldingene.


– En del av forklaringen kan være at en del tar julehandelen, ikke minst det å kjøpe inn mat, på andre siden av grensen, forteller administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen.

På Moelv-torget i Ringsaker er folk godt i gang med å planlegge julehandelen. Noen har drøssevis av både barn og barnebarn, så da må man kanskje begynne tidlig for å bli ferdig til jul. Eller er det kanskje for å spre kostnadene utover høsten?

– De begynner å tenke jul ganske tidlig. Vi har vel solgt julegaver siden august, Johanna Allhaug hos Hansen og Dysvik på Moelvtorget

Mye julemat

Men hva er vel jul uten ribbe, pinnekjøtt og søte kaker? Virke regner med at også i år kommer julematen til å gjøre et stort innhugg i lommeboka.

– Av 50 milliarder som vi bruker til å handle til jul, går over 40 prosent til mat og drikke, forteller Madsen.

Noe som tilsvarer om lag 800 millioner kilo ribbe, etter fjorårets priser.

– Det virker som man svir alt av en gang i året. Det er jo jul, så da skal det være litt ekstra kos, tror Allhaug hos Hansen og Dysvik.

Pinnekjøtt og ribbe.

Over 40 prosent av pengene som brukes i jula går til mat.

Foto: Montasje. NRK / matprat.no