Hopp til innhold

Risikerer inntil 10 års fengsel

Dersom Vågå-ordfører Rune Øygard dømmes for å ha hatt seksuell omgang med den fornærmede jenta før hun fylte 14 år, risikerer han inntil 10 års fengsel. I dag får vi vite hvilken straff aktor prosederer på.

Rettssak Rune Øygard
Foto: Elin Fagertun / Tegner

I dag og i morgen skal forsvarer Mette Yvonne Larsen og statsadvokat Torbjørn Klundseter legge fram sine påstander i retten.

Det var i september i fjor at Vågå-ordfører Rune Øygard ble anmeldt for seksuelle overgrep mot en jente. I mars tok statsadvokaten ut en alvorlig tiltale mot ham.

Aktor mener i tiltalen at det første overgrepet skjedde da jenta var 13 år. Dersom Øygard dømmes for å ha hatt seksuell omgang med henne før fylte 14 år, risikerer han inntil 10 års fengsel. Straffen for seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år, er seks års fengsel, med en minimumsstraff på tre år.

Dette ble endret til to år under aktors prosedyre torsdag.

Aktor mener at overgrepene skjedde over en to års periode fra høsten 2009 til høsten 2011.

Fire uker

Det er ført 52 vitner i saken som har pågått i fire uker. Rune Øygard har hele tida hevdet at han er uskyldig, og hans forsvarer Mette Yvonne Lasrsen kommer til å prosedere på at bevisene som er lagt fram i retten ikke holder til å dømme ham.

Aktor Torbjørn Klundseter kommer til å legge vekt på jentas forklaring. Hun har i retten sagt at det skjedde rundt 20-25 overgrep over en toårsperiode i Vågå i tillegg til at det skal ha skjedd andre steder.

Skypemeldinger

Påtalemyndigheten har ellers basert saken på en svært stor mengde sms og Skype-meldinger mellom Øygard og jenta. Seinest denne uka la politiet fram nye meldinger etter at de hadde gjenfunnet slettede meldinger. «Det er slutt, Rune! Jeg har mer følelser for han NN enn for deg. Det er sånt jeg ikke styrer...», lød en av de.

Øygard har i retten innrømmet disse samtalene, og at han angrer på de. Men han avviser at han har gjort noe straffbart.

– Når det gjelder Skype, overgikk jeg en grense som jeg er skamfull for i etterkant. Men jeg har aldri sett henne naken, jeg har aldri hatt den seksuelle kontakten som denne saken går ut på. Jeg har vært naiv, men jeg vil ikke dømmes, jeg vil ikke settes i fengsel for noe jeg ikke har gjort, sa han da han ble konfrontert med meldingene.

Vil styrke forklaring

For retten blir det helt avgjørende hvem de tror på. Øygard eller jenta. De fire ukene i retten har vært en kamp om denne troverdigheten.

– Men retten kan ikke bare si at vi tror på jentas eller ordførerens forklaring. De må se på hele bevisbildet, sier rettskommentator i Aftenposten Inge D. Hanssen, som ser for seg følgende i retten de neste to dagene:

– Det er klart at aktor vil trekke fram forhold som styrker jentas forklaring, mens forsvareren vil trekke fram forhold som styrker ordførerens forklaring, sier Hanssen.