– Forgrep seg etter Ap-samling

16-åringen som anmeldte Rune Øygard anslår at det var mellom 20 og 25 tilfeller av seksuell kontakt mellom dem i Vågå.

Rettsak Rune Øygard

Jenta forklarer seg i sal 1 i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Aktor Thorbjørn Klundseter og bistandsadvokat er Nina Emilie Braathen Hjortdal i bakgrunnen.

Foto: Elin Fagertun / Tegner

Rune Øygard

Rune Øygard.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Jenta begynte sin forklaring i Sør-Gudbrandsdal tingrett tirsdag, og fortalte innledningsvis hvordan hun kom i kontakt med Øygard i 2009.

– Vi ble kjent gjennom moren og stefaren min. Da de giftet seg i 2008, ville de at Rune skulle være forlover, sier hun.

Etter bryllupet så hun ikke Øygard på et halvt år, før de møttes igjen i Lom.

– Jeg og en venninne sto og klappet ein hest, og da kom han bort og klappet han meg på skulderen, og vi startet å prate. Han fikk telefonnummeret mitt, og jeg fikk hans. Han lurte på om jeg ville bli konsulent, om jeg ville hjelpe han med å opprette en Facebook-profil. Han ville komme bedre i kontakt med ungdommen, sier hun.

– Tenkte at det var noe stort

16-åringen forteller at hun viste meldingen til foreldrene sine, som også ble glade.

– Jeg tenkte: «Wow, jeg har fått kontakt med en ordfører». Jeg tenkte at det var noe stort, sier hun.

Da jenta var på familieferie i Sverige utvekslet hun e-poster og meldinger med Øygard, som ville at hun skulle komme og besøke ham, forteller hun.

Jenta forteller at hun besøkte Øygard noen dager etter at hun kom hjem. Da fikk hun bli med Øygard på jobb, og besøkte en del bedrifter i Lillehammer og omegn.

– Det var spennende å være med og se hva en ordfører gjorde, det er få på min alder som får oppleve det. Jeg trodde at ordfører var nesten like stort som å være statsminister, så jeg var kry og syntes det var spennende, sier hun.

16-åringen sier at det som regel var Øygard som som inviterte henne og spurte om hun ville være med på ting.

– Vi hadde kontakt daglig, vi kunne snakke sammen på telefon i timevis. Flere ganger om dagen. Mange meldinger. Vi snakket om alt mulig, sier hun.

– Stirret intenst

Jenta forteller om første gang hun møtte statsminister Jens Stoltenberg, som var på åpningen av Breheimen nasjonalpark.

Les også: Statsadvokaten vil ikke ha Stoltenberg som vitne i Øygard-sak

– Rune så mye på meg, i speilet i bilen. Det var intenst. Speilet var stilt inn mot meg, det var som regel det når vi kjørte bil i etterkant, sier hun.

Hva gjør at det er ditt inntrykk at han så på deg? spurte aktor Thorbjørn Klundseter.

– Du merker godt når noen ser intenst på deg. Jeg reagerte på det. Jeg tenkte at det var noe mer, jeg var redd for at det skulle være noe mer, sier hun.

16-åringen forteller videre om da hun overnattet hos Øygard og kona, der hun tok seg en dusj etter å ha vært i fjøset.

– Etter at kona hadde lagt seg begynte han å stryke på meg, i ansiktet og på halsen, men ikke lenger ned. Han kyssa meg på panna før jeg la meg, sier hun.

– Skjedde over 20 ganger i Vågå

Jenta begynte å gråte da hun fortalte om en tur til Måløy med Øygard og kona i høstferien 2009.

Da de var alene, skal Øygard ha flørtet og massert henne før det første overgrepet angivelig skjedde.

16-åringen måtte forklare seg i detalj om det som skjedde. Hun forteller at Øygard hadde tårer i øynene etterpå, og lovet at det aldri skulle skje igjen.

I tiden etterpå skal han ha skrevet mange «kjærlighetsmeldinger», både på SMS, Skype og Facebook. De skal også ha brukt webkamera av og til.

Hun anslår at det var mellom 20 og 25 tilfeller av seksuell kontakt i Vågå, der hun en periode var på besøk nesten annenhver helg, og sier at det siste tilfellet var da Øygard hadde en samling med Arbeiderpartiet hjemme hos seg selv.

– Viktig å forklare seg

Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, understreket at det er viktig for 16-åringen å få forklare seg for åpne dører.

Hun viste til at Øygard har fått forklare seg i media, og at det har gått en rekke rykter om henne og familien hennes i hjembygda.

Les også: – En straffesak løses ikke på «face value»

Øygard nektet straffskyld da rettssaken ble innledet i dag tidlig. Han har hele tiden stilt seg uforstående til siktelsen, som gjelder seksuell omgang med en mindreårig.

Under 16-åringens forklaring unngikk han å se mot vitneboksen, og rettet blikket mot aktor i stedet.