Hopp til innhold

Statsbudsjettet i Oppland

Regjeringa vil satse tungt på vegutbygging i Oppland, men ikke uten bompengefinansiering.

Påsketrafikk på E6 gjennom Gudbrandsdalen
Foto: Mauritz Opsahl

Her er hovedtrekkene i budsjettet for Oppland.

Samferdsel

  • 180 millioner kroner er avsatt til prosjektet E6 Øyer – Tretten. Prosjektet omfatter bygging av ny E6 på en 13,5 kilometer lang strekning i Øyer kommune. I prosjektet inngår bygging av en om lag 4 kilometer lang tunnel ved Skarsmoen. Ved at deler av den nye E6-vegen legges i tunnel blir det en innkorting på vel to kilometer i forhold til eksisterende veg. Utbygging av sammenhengende lokalvegnett og gang- og sykkelvegnett inngår i prosjektet. Ny bru over Lågen ved Tretten inngår fra 2010 i fylkesvegnettet (fylkesveg 254).Anleggsarbeidene startet i april 2010, og E6-delen av prosjektet ventes åpnet for trafikk ved årsskiftet 2012/2013. Bygging av jernbaneundergang på Tretten, støytiltak og diverse andre etterarbeider vil bli utført i 2013.

  • Det er foreløpig lagt til grunn bompenger til prosjektet E6 Frya Sjoa. Prioriteringen er avhengig av tilslutning til et opplegg for delvis bompengefinansiert utbygging av prosjektet.
  • 155 millioner kroner er foreslått til prosjektet E16 Fønhus – Bagn. Av dette beløpet forutsettes 105 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Prosjektet omfatter utbedring og dels omlegging av en om lag 10 kilometer lang strekning. Bergsundtunnelen forbi et svært rasutsatt område, er også en del av prosjektet. Vegen skal bygges som tofelts veg, med vegbredde 8,5 meter. Anleggsarbeidene startet i september 2012, og prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2014.
  • Suttfinansiering av arbeidene på strekningen Eidsbru – Varpe bru og forberedende arbeider på prosjektet Varpe bru i Vang kommune i Oppland – Smedalsosen i Lærdal kommune i Sogn og Fjordane, med sikte på anleggsstart i 2014.

  • Innenfor foreslåtte midler til trafikksikkerhetstiltak er det lagt opp til å starte utbygging av gang- og sykkelveg på riksveg 35 på strekningen Toso – Prestemoen i Jevnaker.
  • For 2013 er det satt av midler til å videreføre utbyggingen av gang- og sykkelveg mellom Bruflat og Reinsvoll langs riksveg 4.

  • Det er foreløpig lagt til grunn bompenger til prosjektet riksveg Lunner grense – Jaren, inkludert Lygna sør. Prioriteringen er avhengig av tilslutning til et opplegg for delvis bompengefinansiert utbygging av prosjektet.

  • 34 millioner kroner er avsatt for å gjøre ferdig byggingen av Vålåsjø kryssingsspor på Dovrebanen i Dovre kommune. Sammen med andre kryssingsspor på Dovrebanen vil dette nye kryssingssporet bidra til økt kapasitet for godstog mellom Oslo og Trondheim. Anleggsarbeidene startet i 2009 og skal være ferdig i 2013.

Utdanning

  • Regjeringen foreslår å bevilge 5,6 millioner kroner til Høgskolen i Gjøvik for å videreføre og trappe opp med nye kull de studieplassene som ble tildelt i 2011 og revidert nasjonalbudsjett 2012. Det gir en økning på 65 studieplasser fra 2012 til 2013. Regjeringen vil styrke teknologi- og ingeniørmiljøene og foreslår en engangsbevilgning på 500 000 kroner til investeringer i vitenskapelig utstyr.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 6 millioner kroner til Høgskolen i Lillehammer for å videreføre og trappe opp med nye kull de studieplassene som ble tildelt i 2011 og revidert nasjonalbudsjett 2012. Det gir en økning på 85 studieplasser fra 2012 til 2013. Totalt foreslås en bevilgning på 322,7 millioner kroner til høyskolen.

  • Regjeringen foreslår å bevilge 5,3 millioner kroner til Nansen Fredssenter. Tilskuddet skal bidra til at Nansen Fredssenter kan tilby kurs og opplæring for å fremme arbeidet for fred, forsoning og menneskerettighetene, som et alternativ eller supplement til opplæring ved andre institusjoner.

Kultur

  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Mjøsmuseet med 0,8 millioner kroner i budsjettforslaget for 2013. Økningen skal blant annet gå til markering av grunnlovsjubileet i 2014.
  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Gudbrandsdalsmusea og Valdresmusea med henholdsvis 0,8 og 1,2 millioner kroner. Økningen skal blant annet gå til rekruttering av samlingsforvalter og hardingfelemaker.
  • Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Østnorsk filmsenter med 0,1 millioner kroner.