Hopp til innhold

Her er statsbudsjettet for Hedmark

Samferdsel er vinneren på statsbudsjettet i Hedmark med videre utbygging av firefelts E6 og dobbeltspor på jernbanen som de største postene.

Bomstasjon E6

Utbyggingen av firefelts E6 mellom Minnesund og Skaberud fortsetter.

Foto: Trond Lillebo / Statens Vegvesen

  • SAMFERDSEL

  • E6: 57 millioner kroner er foreslått som sluttoppgjør til prosjektet E6 Dal – Minnesund og Skaberudkrysset. I tillegg er det lagt til grunn 71 millioner kroner i statlig refusjon til bompengeselskapet. Prosjektet omfatter andre etappe av den planlagte utbyggingen av eksisterende tofeltsveg til firefeltsveg mellom Gardermoen og Kolomoen. Strekningen Dal – Minnesund i Akershus er 19 kilometer lang. Skaberudkrysset i Hedmark inngår også i andre utbyggingsetappe og omfatter en strekning på om lag to kilometer. Anleggsarbeidene startet i oktober 2009, og prosjektet ble åpnet for trafikk i november 2011.

  • 1 590 millioner kroner er foreslått til prosjektet E6 Minnesund i Akershus – Skaberud i Hedmark. Av dette foreslås 1,2 milliard kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Prosjektet omfatter tredje og siste etappe av utbyggingen av eksisterende tofeltsveg til firefeltsveg mellom Gardermoen i Akershus og Kolomoen i Hedmark. Strekningen Minnesund – Skaberud er 21 kilometer. Strekningen inngår i Fellesprosjektet E6-Dovrebanen, som også omfatter utbygging av dobbeltspor på den 17 kilometer lange strekningen Langset – Kleverud. Tre to-løps tunneler, tre planskilte kryss og bygging av sammenhengende lokalveg inngår i vegprosjektet. Anleggsarbeidene startet i mai i år, og E6-delen av prosjektet er ventet åpnet for trafikk høsten 2014.
    Omkjøring E6

    Utbyggingen av firefelts E6 mellom Minnesund og Skaberud fortsetter

    Foto: Kristina Skamskar / NRK

  • RIKSVEI 3

  • 65 millioner kroner er foreslått til prosjektet riksveg 3 Åsta bru med tilstøtende veg. Prosjektet omfatter bygging av ny bru over Åsta og ny avkjørselsfri veg forbi Åsta sentrum. I tillegg inngår bygging av gang- og sykkelveg, slik at det blir sammenhengende gang- og sykkelveg mellom Åsta og Rena. Prosjektet er et prøveprosjekt med midtrekkverk på en veg med 10 meter bredde. Det legges nå opp til anleggsstart i oktober 2012, mot tidligere forutsatt januar 2012. Prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2014.

Det er satt av midler til sluttfinansiering av prosjektet Søndre Bjøra bru – Atna på riksveg 3. Prosjektet ble åpnet for trafikk i 2010.

  • EUROPAVEI 16

  • 710 millioner kroner er foreslått til den om lag 16,5 kilometer lange strekningen E16 Kongsvinger – Slomarka (tidligere riksveg 2-strekning). Av dette beløpet forutsettes 430 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Vegen skal bygges som firefelts veg med bredde 16,5 meter og midtrekkverk. Anleggsarbeidene tok til i september i fjor, og prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2014.

  • DOBBELTSPOR JERNBANE
Tog på Dovrebanen (Jessnes)

Jernbaneutbyggingen fortsetter.

Foto: Knut Sveen

848 millioner kroner er avsatt til prosjektet

dobbeltspor Langset i Akershus – Kleverud i Hedmark. Prosjektet er en del av Fellesprosjektet E6-Dovrebanen. Jernbanedelen av Fellesprosjektet omfatter 17 kilometer nytt dobbeltspor som skal bygges parallelt og samtidig med 21 kilometer ny firefelts E6 Minnesund - Skaberud. Dette er et fellesprosjekt med Statens vegvesen. Samlet kostnadsramme for fellesprosjektet E6-Dovrebanen er satt til 10,1 milliarder 2011-kroner. Omregnet til 2013-kroner er Jernbaneverkets andel av kostnadsrammen vel 5,1 milliarder kroner og styringsrammen er nær 4,4 milliarder kroner. Utbyggingsarbeidene kom i gang våren og sommeren 2012. Ny E6-strekning skal etter planen tas i bruk i 2014 og jernbaneprosjektet i 2015.

  • TEATER INNLANDET OG PRØYSENHUSET

Teater Innlandet

Teater Innlandet.

Foto: Hedmark Teater

Teater Innlandet flytter i 2013 inn i nye lokaler i Hamar kulturhus. I budsjettforslaget er det lagt inn 0,9 millioner kroner til dekning av økte husleieutgifter.

Tilskuddet til Hedmark fylkesmuseum foreslås økt med 3,7 millioner kroner til 56 millioner kroner. Økningen skal blant annet gå til markering av Alf Prøysens 100-årsjubileum og grunnlovsjubileet i 2014.

  • FORSVARET

Regjeringen planlegger å bruke om lag 75 millioner kroner av forsvarsbudsjettet på å videreføre godkjente investeringsprosjekter i eiendom, bygg og anlegg i fylket i 2013.

Som et ledd i regjeringens satsning på utbedring og vedlikehold av nasjonale festningsverk videreføres prosjektet for sikring av Kongsvinger festning i 2013. Regjeringens oppfølging av veteraner fortsetter i 2013 med en videreføring av Pilotprosjekt Østerdalen. Prosjektet har som hovedmål å sikre en mest mulig koordinert og kompetent oppfølging av veteraner og deres pårørende. Prosjektet involverer både Elverum og Åmot kommuner i tillegg til fylkesmannen og staten. Prosjektet har en varighet på tre år.

Forsvarets spesialkommando, Rena leir

Rena leir.

Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret

Forsvarets veteransenter på Bæreia utenfor Kongsvinger vil også i 2013 videreføres med uforminsket styrke. Senteret benyttes av veteraner og deres familier som et velferds- og rekreasjonssenter, og det er videre lagt til rette for gjennomføring av aktiviteter relatert til periodene før, under og etter operasjoner i utlandet. I 2013 vil prosjektet for oppgradering av Bæreia videreføres.

  • KOMMUNENE I HEDMARK

Fra 2012 til 2013 er det på landsbasis en nominell vekst i kommunenes frie inntekter på 5,1 prosent (fra RNB 2012). Kommunene i Hedmark anslås samlet sett å få en nominell vekst i de frie inntektene på 4,6 prosent. Fra anslag på regnskap 2012 er veksten i kommunenes frie inntekter 2013 på 4,1 prosent, kommunene i Hedmark anslås samlet sett å få en nominell vekst i de frie inntektene på 3,7 prosent.

I Hedmark har 6 av 22 kommuner vekst som er høyere enn eller lik veksten på landsbasis. Størst vekst har Rendalen kommune med 6,1 prosent, mens Os kommune har lavest vekst med 3,0 prosent. Vekstprosentene er regnet fra RNB 2012.



VI oppdaterer saken.