Hopp til innhold

-Fellingsavslag bryter loven

Hedmark bonde og småbrukarlag anmelder Fylkesmannens miljøvernavdeling fordi de ikke får fellingstillatelse på bjørn.

Bjørn i skogen
Foto: PER LØCHEN / Scanpix

-Vi mener det er grovt uaktsomt av Fylkesmannen i forhold til dyrevelferd og går derfor til en politianmeldelse av saken, sier styremedlem i rovviltutvalget i Hedmark bonde og småbrukarlag, Kaj Teppen, til Nationen.

Angrep der sau har beiterett

I Stange og Romedal som er utenfor bjørnesona, er det beitedyra som har fortrinnsrett. I sommer har det vært flere bjørneangrep, derfor ble det søkt om fellingstillatelse.

Men Direktoratet for naturforvaltning har vedtatt lisensfelling på tre bjørner i deler av Hedmark, derfor fikk beitelaget i Stange og Romedal avslag på søknaden.

Kritiserer lisensjakt

– I fjor ble det ikke felt en eneste bjørn på lisensfelling. Grunnen er at det er så mange restriksjoner knytta til lisensjakt at de ikke får tatt ut de dyra som kan felles i lisensjakt, sier Kaj Teppen.

Han viser til at det under lisensjakt ikke skal jaktes etter to timer før solnedgang, det vil si rundt klokka 18.

– De fleste jegerne er ute i full jobb, det blir ikke mulig for dem å dra ut på jakt før det blir mørkt. Dessuten er det jo i grålysninga om morgenen og på kvelden at bjørnen er mest aktiv, sier Teppen.

Han mener erfaringa med å ta ut skadedyr er mye bedre ved skadefelling enn lisensjakt.

Bryter loven om dyrevelferd

Bonde og småbrukarlaget mener at Fylkesmannens miljøvernavdeling bryter loven om dyrevelferd ved avslaget på fellingstillatelse.

Det går mellom 4000 og 5000 sauer på utmarksbeite i Stange og Romedal allmenning, og Kaj Teppen frykter større tap hvis ikke skadebjørnen blir felt.