Hopp til innhold

Fortviler over avslag om utvidet elgjakt

Flere kommuner i Hedmark og Oppland vi ha vinterjakt på elg for å redusere beiteskader på skogen. Men fylkeskommunene har nå sagt nei til flere kommuner som ønsker lengre jakttid.

Elg i snø

Flere kommuner i Hedmark og Oppland fortviler over å ha fått nei til utvidet elgjakt

Foto: Trond Håskjold

– Vi har hatt områder hvor det har blitt helt nedbeitet i løpet av vinteren, fortviler skogeier Rasmus Piltingrud, en av de store skogeierne i Sør-Aurdal i Valdres.

Sammen med flere andre grunneiere ønsker Piltingrud vinterjakt på elg fram til jul i Buvassfaret og Øyvassfaret i Sør-Aurdal. Dette ønsker de for å kunne redusere økonomiske tap forårsaket av elg, som ødelegger furuskog i løpet av vinteren.

– Det koster circa fem kroner å sette ut ei plante. På et område på rundt 10 dekar tilsvarer dette 10 000 kroner i ren planteverdi. Men i tillegg kommer den økonomiske effekten av at trærne ikke vokser opp, slik at du mister den økonomiske gevinsten for 10 til 15 år, forklarer Piltingrud.

– Vil ha utvidet jakt i likhet med våre naboer

Oppland fylkeskommune har foreløpig sagt nei til utvidet jakt på elg i Sør-Aurdal, Nord-Aurdal samt i Nordre- og Søndre Land. Det samme gjelder for Tolga og Tynset i Hedmark, hvor fylkeskommunen har sagt nei til vinterjakt på elg.

Men selv om elgen kan bli fredet i november og desember i Sør-Aurdal, har nabokommunen Ringerike i Buskerud fått tillatelse til å bedrive vinterjakt.

– Elgen beveger seg, selv om det er snakk om store arealer. Det blir merkelig hvis elgen fredes i Valdres, men kan bli skutt med en gang den krysser grensa inn til Ringerike, sier Piltingsrud.

Skogeieren ønsker dermed at Oppland fylkeskommune skal godkjenne utvidet jakt på elg på lik linje med nabokommunen.

– Vår oppgave er å vurdere hele årsleveområdet

Ola Idar Løkken

Ola Idar Løkken i Oppland fylkeskommune sier det må tas hensyn til hele årsleveområdet for utvidet elgjakt.

Foto: Dag Kessel / NRK

Virksomhetsleder for areal og næring i Nord-Aurdal kommune, Christian Rieber-Mohn, sier det var større rom for å utvide elgjakta når fylkesmannen satt med ansvaret.

– Vi var inne i en periode med en forskrift hvor det var tillatt med vinterjakt på elg, som fylkesmannen i Oppland ga tillatelse til. Det fungerte greit i den perioden, så hvorfor kan ikke samme praksis fortsette hos fylkeskommunen, undrer Rieber-Mohn.

Men rådgiver Ola Idar Løkken i Oppland fylkeskommune sier elgen beiter i forskjellige områder sommer og vinter, og at hvis de sier ja til vinterjakt for mange steder kan det bli skutt for . mange.

– Vi mener små områder med utvidet jakt gir for liten effekt på bestanden hvis vi ikke tar hensyn til hele årsleveområdet, det er forandringen fra tidligere praksis, forklarer Løkken.

Han mener fylkeskommunen har lagt dette til grunn i forslaget til ny forskrift om utvidet elgjakt i Oppland.

Høringsfristen på den nye forskriften utgår den 27. august, og Løkken sier de ønsker innspill på forslaget. .