Hopp til innhold

Mer regn på Østlandet enn i Bergen

Juni har vært våtere og kaldere enn normalt på Østlandet.

Sommerregn

Østlandet venter fortsatt på strålende sommervær (Illustrasjonsfoto)

Foto: SANG TAN / AP

Hvis du er av den oppfatning at sommeren så langt har vært både våtere og kaldere enn vanlig, så har du helt rett. Fersk værstatistikk viser at juni har vært kaldere enn det som er normalt for måneden i hele landet.

– Det har definitivt vært kjølig, sier førstekonsulent Stein Kristiansen i klimatjenesten ved Meteorologisk institutt.

På Østlandet har temperaturen for juni ligget rundt to grader under normalen. Flere steder har det vært mer naturlig å kle på seg fleecejakke fremfor shorts og sommerkjole.

Særlig starten på juni var kald, noe følgende målinger gjort 2. juni er bevis på:

  • Folldal: – 4,7 grader
  • Skåbu: – 3,7 grader

Per Arnulf Kristenstuen har sendt oss denne videoen av et kraftig regnskur som gikk over Øvre Snertingdal i Oppland lørdag kveld.

- Jeg har aldri opplevd makan til regnvær. I løpet av kort tid kom det 24 mm. nedbør, sier Kristenstuen, som filmet uværet.

SE VIDEO: (Saken fortsetter under videoen)

Seervideo fra Per Arnulf Kristenstuen i Øvre Snertingdal i Oppland.

Kraftig regnskur over Snertingdal. Innsendt av Per Arnulf Kristenstuen.

Juni er unormal

Det kan være lurt å legge ferien utenom juni hvis du vil ha varme sommerdager. De siste tretti åra har juni måned vært kaldere enn normalen.

– Juni er en atypisk måned hvis vi sammenligner med de andre månedene i året. Norge som helhet blir varmere, mens juni har vært kaldere enn normalen siden 1981, sier Kristiansen.

Han har ingen god forklaring på hvorfor det er slik, men sier at været svinger veldig i juni.

Mer nedbør

Ikke bare har det vært kjølig, det har vært regnfullt også.

– Det er store lokale forskjeller når vi ser på nedbørsmengden i juni. Noen steder har fått mer nedbør enn normalt, mens andre har fått mindre, sier Kristiansen.

I juni hadde Lillehammer en samlet nedbørsmengde på 46,3 mm., noe som er 30 % mindre nedbør enn normalt. I Fagernes derimot var samlet nedbør 83,1 mm. i juni, noe som er 46 % mer nedbør enn normalt.

Men det blir varmere.....

Heldigvis blir det varmere denne måneden.

– Temperaturen stiger i juli og det blir mindre ustabilt vær. Men strålende sol fra morgen til kveld blir det nok ikke, sier Kristiansen.

Hvis du gjorde unna ferien i juni kan du trøste deg med at jo varmere det blir, jo høyere blir luftfuktigheten og dermed øker sjansen for at det skal begynne å regne.....

Send dine værbilder eller værvideoer til oss på e-post ho@nrk.no eller som mms med kodeord ho til 1987.