Hopp til innhold

NRK hjalp rafting-guide i Sjoa med visum - UDI innrømmer feil

Indra Rana fra Nepal har to ganger blitt nektet visum til Norge for å jobbe som rafting-guide i Sjoa. Men når NRK kontaktet UDI om saken, innrømmet de saksbehandlingsfeil og innvilget visumsøknaden til Rana.

Indra Rana fra Nepal

Den profesjonelle rafting-guiden Indra Rana fra Nepal vil jobbe som guide i Sjoa, men har fått avslag på visum-søknaden to ganger.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Elva Sjoa er klar for en ny raftingsesong. Stein Erik Gaustad i bedriften Go Rafting kikker på flåtene som må gjennom en grundig sjekk for sikkerhetens skyld.

Sjoa

Sjoa er klar for rafting.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

For å drive forsvarlig må han også hente rafting-guider fra hele verden. Han har hatt guider fra blant annet Zimbabwe og Spania.

– Vi er helt avhengige av å få de beste inn både for folks sikkerhet og for at det skal fungere i et team. Det er mange hensyn å ta, sier Stein Erik Gaustad i Go Rafting til NRK.

– Uforståelig at han ikke får komme

Når så mange guider fra forskjellige land har fått komme til Sjoa og jobbe, synes han det er rart at det nå har vært så vanskelig å få raftingguiden Indra Rana til Norge. Utlendingsdirektoratet har avslått saken både i fjor og i år.

– For meg er det en uforståelig avgjørelse. Rana er en profesjonell rafting-guide som lever av dette, og har gjort det i mange år. Han har sitt eget firma i Nepal, og har jobbet fem-seks sesonger i USA.

SE VIDEO: Vanskelig å få utenlandske rafting-guider til Sjoa:

Video NRK hjalp rafting-guide med visum

Reporter Reidar Gregersen/fotograf Arvid Torsgard

– Vi har gjort feil

Etter at NRK tok kontakt med Utlendingsdirektoratet har de sett på saken på nytt og ombestemt seg. Nå vil de likevel gi Indra midlertidig oppholdstillatelse.

– Han har reist tidligere i både Schengen-området og i USA og andre steder. Dette er opplysninger vi dessverre har oversett, og som er bakgrunnen for at han fikk avslag. Dette er en feil fra vår side. Vi ble gjort oppmerksom på den da dere tok kontakt. Vi så på saken på nytt og så da at vi hadde gjort en feil, sier avdelingsdirektør i UDI, Karl Erik Sjøholt.

Det løste seg denne gangen, men også i fremtida regner Gaustad med at han må bruke tid og penger for å få de rette folkene til Sjoa.

– Det er vi helt nødt til. Vi har mange andre gode kvalifiserte som står i kø for å jobbe, men det handler om å bruke de man har en god følelse for, og som har gode referanser.

Flere saker fra Innlandet