Hopp til innhold

Blir ikke trodd på rekordstor naturskade

En utmarkseiendom i Rendalen fikk naturskader for over 14 millioner kroner under pinseflommen i fjor. Det er rekordmye. Men Staten hevder taksten er uprofesjonell og nekter å betale ut erstatningen.

Naturskade på eiendom i Rendalen
Foto: Lensmannsetaten i Rendalen

– Det var et regnvær av en annen verden. En slags tyfon fra Sørøst-Asia over våre trakter. Det var helt hinsides. Man blir bare stående maktesløs og se på.

Erling Øvergaard

Erling Øvergaard får ikke reparert skadene etter flommen før han får erstatning.

Foto: Joar Elgåen

Det sier bonde og grunneier Erling Øvergaard på Hanstad i Rendalen.

For første gang snakker han offentlig om skrekknatta mellom 9. og 10. juni i fjor.

– Elveleiet var et eneste stort og vanvittig tordenvær av lyd. Stein på 10–15 tonn ble kastet rundt i elvefaret, forteller Øvergaard.

Vannet grov med seg alt

Naturskade etter pinseflommen i Rendalen

Pinseflommen i fjor ødela et 10 km langt vassfar og alt som var i nærheten.

Foto: Lensmannsetaten i Rendalen

Regnværet gjorde at ei sideelv til Glomma gikk langt over sine bredder. Vannstanden vokste til 35 ganger normalen og vannmassene grov med seg alt på sin ferd nedover den trange sidedalen til Glomma.

Over 300.000 kubikkmeter med masse ble flyttet nedover i vassdraget og flommen gjorde enorme skader på veger, bruer og på selve elvefaret.

Det fastslår lensmannen i Rendalen, som er ansvarlig for takseringen av skadene og skjønnet.

Staten godtar ikke taksten

Sammen med to andre takstmenn har lensmannen i Rendalen beregnet skadene til nesten 14,5 millioner kroner. Det er den største naturskaden som ble meldt inn i fjor.

Men Staten nekter å godta taksten og holder foreløpig tilbake erstatningen. Statens naturskadefond reagerer på det høye beløpet og tror ikke helt at det kan være riktig.

– Det er et kjempebeløp. Det er i alle fall den største saken som har vært på mitt bord på fem-seks år. Vår gjennomsnittssak er på 90.000 kroner.

Det sier advokat i Naturskadefondet, Trond R. Bøe.

– Et håndskrevet kladdeark

Advokaten sier de mener takstarbeidet er for dårlig. De finner ikke skjønnet godt nok begrunnet.

– Selve skjønnet er et håndskrevet kladdeark med runde summer. Det forklarer ingenting. Det er rett og slett ikke godt nok dokumentert at dette skjønnet er riktig, sier Trond R. Bøe.

Og derfor holder de tilbake erstatningen til Rendals-bonden.

Nå har Staten krevd såkalt overskjønn. Det vil si at Nord-Østerdal tingrett med en dommer og fire takstmenn skal gjøre takseringen en gang til. Det skal etter planen gjøres i august.

Betaler av egen lomme

Gården til Erling Øvergaard i Rendalen

Erling Øvergaard er fortvilet over at de ikke får reparert skadene på eiendommen sin.

Foto: Joar Elgåen

I mellomtiden har grunneier Erling Øvergaard tatt opp et banklån på 4 millioner kroner og lagt ut fra egen lomme. Men nå er alle reparasjonene satt på vent.

– Det opplever vi selvfølgelig som veldig tungt. Vi står nå i den situasjonen at vi med en ny vårflom kan bli påført nye skader, fordi elva har tatt nye elvefar. Vi vet da ikke hvordan dette går, fordi vi ikke fikk lov til å reparere skadene, sier Erling Øvergaard.