Hopp til innhold

Aasa Gjestvang ny leder i Hedmark SP

Stor spenning ble knyttet til lederspørsmålet under dagens årsmøte, som nesten var delt på midten.

Video Hedmark Sp velger leder

Hedmark Sp valgte i dag ny leder.

Aasa Gjestvang

Aasa Gjestvang blir ny leder i Hedmark Sp.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

I dag måtte årsmøtet til Hedmark Senterparti avgjøre lederstriden i fylkespartiet gjennom kampvotering. En enstemmig valgkomite ønsket Aasa Gjestvang som ny leder i Hedmark Senterparti, mens flere lokalpartier ønsker tidligere Alvdal-ordfører, Olov Grøtting.

Delt på midten

Valget falt på førstnevnte:

– Å ha fått en slik tillit gjør meg veldig glad og litt overrasket. Jeg var veldig usikker og som person er jeg veldig nøktern, så jeg torde ikke håpe på noe som helst, sier Gjestvang.

Årsmøtet var nesten delt på midten: 52–43 i favør Gjestvang. Hun høstet størst oppslutning på Hedmarken, mens Grøtting fikk bred støtte fra lokallag i Østerdalen og sørfylket.

– Klart jeg er litt skuffet, det er lov det, men det var «close race» og jeg ønsker Aasa hjertelig til lykke med jobben, sa Grøtting etter dagens avstemming.

Grøtting, som nå blir nestleder et år til, mener utfallet ikke kom som en overraskelse:

– Aasa var innstilt av valgkomiteen, hun er veldig dyktig og profilert over hele fylket, sier hun.

Aasa Gjestvang valgt til Sp-leder

Aasa Gjetvang var svært glad etter dagens avstemming.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Sykehusstrid

Krefter i partiet varslet tidlig at de ville stille benkeforslag på en annen kandidat, Olov Grøtting. Forslaget på Grøtting som leder kan ha kommet fordi hun har sagt nei til et nytt, felles storsykehus for Hedmark og Oppland.

Gjestvang, som til daglig jobber som fylkesråd i Hedmark fylkeskommune, har på sin side ikke tatt endelig stilling til den betente saken.

– Jeg tror ikke sykehussaken er utslagsgivende her. Det handler blant annet om å spre verv geografisk, selv om det ikke er hovedsaken. Det er viktig å spre det til flere personer. Vi skal være flere til å dra Senterpartiet fremover, sa Grøtting til NRK.

Sp-årsmøte

Olov Grøtting (foran) utfordret Assa Gjestvang.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Fordeling

Heller ikke medlemmene tror at lederstriden har oppstått på grunn av uenigheter om ny sjukehusstruktur. Mange har i forkant av avstemmingen vært opptatt av maktfordelingen, prinsippet om at én person ikke skal inneha mange verv.

– Jeg har sagt at det er klokt å fordele det på flere, men jeg har full tillit til Aasa som leder, så jeg bekymrer meg ikke, sier Grøtting.

Ole Gustav Narud ved Åmot Sp var skuffet:

– Jeg mener det ville vært en bedre løsning med to forskjellige personer til to forskjellige verv. Jeg er også litt bekymret fremover da jeg ser at det er forskjellige syn med tanke på sykehussentralisering.

Mange hadde lignende tanker tidligere på dagen. Deriblant Åsa B. Lilleåsen, ved Grue Senterparti.

– Vi tenker det er en fordel å fordele på oppgaven. Vi har to veldig dyktige kandidater, vi har bruk for begge to og ønsker å dele oppgavene slik at den ene får konsentrert seg mest om fylkesstyret og fylkespartijobbing, mens den andre har fylkespolitikken som sitt store felt, sa hun.

Drøfter sykehus

Gjestvang ønsker ikke å ta stilling til spørsmålet om sykehusplassering, som skal drøftes i morgen.

– Jeg skal i første omgang vente til i morgen, så skal jeg høre diskusjonen og så får vi se.

Olav Gustav Narud håper på desentralisering, og mener Gjestvang bør spille med mer åpne kort.

– En politiker bør gå foran og være klar og tydelig, noe Gjestvang er i andre spørsmål. Det bør videre være et enkelt mål for Senterpartiet å jobbe imot, fordi det er sentralt i ideologien. Nå har vi imidlertid fått en situasjon hvor noen jobber for en kraftig sykehussentralisering, også i Sp, og det skal bli interessant å se hvordan den situasjonen utarter seg.

Grøtting spør «Close race» også på sykehusspørsmålet.

– Men hva innstillingen blir, vet jeg ikke.

Kjernesaker

Gjestvang nevnte noen av hennes viktigste saker fremover for fylkespartiet. Å jobbe for økte bevilgninger til samferdsel i Hedmark, og å jobbe for å styrke Senterpartiet i Hedmark ved å drive organisasjonsbygging og medlemsverving.