Hopp til innhold

Tidenes største dopingssak i Hedmark

En 26 år gammel mann er tiltalt i den største dopingsaken som er avslørt i Hedmark noen gang.

Beslag av sprøyter

Mannen hadde ifølge politiet nok anabole steroider til å kunne dope seg sammenhengende i nærmere 80 år. Her er bilder fra politiets beslag.

Foto: Politiet

Mannen hadde ifølge politiet nok anabole steroider til å kunne dope seg sammenhengende i nærmere 80 år. Politiet mener mannen har vært en betydelig selger av dopingmidler, sier politiadvokat Henning Klauseie.

– Det er en svært stor dopingsak. Han har blant annet kjøpt, solgt og innført anabole steroider. Det er et betydelig kvantum og er et betydelig misbrukspotensial for dem som bruker den typen stoffer, sier Klauseie.

– Vanskelig å fatte omfanget

Statsadvokaten har tatt ut to tiltalebeslutninger mot den 26 år gamle mannen. Der ramses det opp alle de kjemiske stoffene som politiet og tollvesenet har beslaglagt hos ham i to razziaer og en grensekontroll de siste årene.

Henning Klauseie

Det dreier seg om store mengder anabole steroider, både i tablettform og som injeksjonsvæske, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Det dreier seg om store mengder anabole steroider, både i tablettform og som injeksjonsvæske.

Folk utenfor muskel- og kroppsbyggermiljøene som ikke har spisskompetanse på dopingmidler, vil vanskelig kunne begripe omfanget av saken. Derfor har politiet innhenta en ekspertrapport for å underbygge at dette var mye mer enn det én misbruker kan nyttegjøre seg av sjøl, sier politiadvokat Henning Klauseie.

– Den sakkyndige fra dopinglaboratoriet ved Aker sykehus i Oslo mener at dette tilsvarer et kontinuerlig misbruk for en person i nærmere 80 år. Det er ganske enormt. Og det er åpenbart ingen som kan bli trodd på at dette er til eget bruk, sier Klauseie.

Tatt på fersken tre ganger

Mannen har ifølge politiet tilstått både smugling og besittelse av dopingmidlene, siden han tre ganger er tatt på fersk gjerning.

Første gang politiet slo til mot boligen hans var i 2008. Da var han bosatt i Solør. Deretter ble han tatt av tollvesenet i en grensekontroll i Østfold i 2009, og så gjorde politiet et nytt storbeslag hjemme hos ham i 2010, etter at han hadde flytta til Romerike.

Mannen har derimot benekta alle beskyldninger om videresalg av anabole steroider, og det har vært vanskelig å etterforske den delen av saken, sier Klauseie.

– Dette har vært et lukket miljø med utstrakt bruk av kallenavn på ulike nettforum, sier Klauseie.

Denne saken starta med avsløringa av en stor dopingselger i Sogn og Fjordane for noen år siden. Den saken viste seg å ha forgreininger flere steder i landet, og 26-åringen var en av dem som ble rulla opp i kjølvannet.

Hovedmannen i Sogn og Fjordane fikk fire og et halvt års fengsel, og når 26-åringen om ei drøy uke skal møte i Sør-Østerdal tingrett, risikerer også han en streng straff.

Trolig et sted mellom ett og tre år i fengsel.