Hopp til innhold

Vil skyte kongeørn

De siste åra har stadig flere sauebønder i Hedmark og Oppland søkt om erstatning for dyr de mener er tatt av kongeørn.

Kongeørn

I 2011 ble det til sammen søkt om erstatning for nær 1300 lam som kongeørnen skal ha tatt i Hedmark og Oppland.

Foto: Andrew Milligan / AP

Det er også blitt søkt om tillatelse til å skyte kongeørn, men det er ikke innvilget. De to siste åra er det blitt søkt om erstatning for 1200 til 1300 sau, mens tallet for 2009 var noe over 800.

Vil redusere bestanden

Kongeørnen har levd sitt liv litt i skyggen av de andre rovdyrene. Nå kommer stadig sterkere krav om å skyte kongeørn for å få ned bestanden.

Selv om den bare forsyner seg av en brøkdel av sau og rein i forhold til de andre rovdyrene, er den et problem for mange. Kongeørnen forsyner seg mest av lam og reinkalver. Kjell Kveum i Lesja mista ei søye i høst.

– Ørnebestanden skulle vært redusert. Men det er vel slik at vi som driver med husdyr og mister en del dyr så vil vi vel redusere rovdyrene, da også ørn, sier Kjell Kveum.

Skal overvåke kongeørnen

Antall dyr som drepes av kongeørn varierer fra år til år, men ifølge tall fra fylkesmennene har det vært en økning i tallet på både erstatningskrav og erstatninger de to siste åra.

I 2011 ble det til sammen søkt om erstatning for nær 1300 lam som kongeørnen skal ha tatt i Hedmark og Oppland.

Organisasjonen «Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk» mener at bestanden nå må ned. Ifølge Norsk institutt for naturforvaltning (NINA) finnes det i dag rundt 1200–1400 par kongeørn i Norge.

– Vi har tenkt å oppgradere overvåkningen av kongeørnen til å bli mer på linje med de store rovdyrene ulv, bjørn, ulv og jerv. Man kan nesten si vi har fem store rovdyr nå, ikke bare fire, sier seniorforsker hos NINA, Trygve Nergård.