Hopp til innhold

Nekter for dyremishandling

Engerdalsbonden, som er tiltalt for dyremishandling for andre gang, nektet straffskyld da rettssaken mot ham startet i dag.

Død lama

Dette er bilder av en død lama fra den første dyretragedien på gården i Engerdal.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

I fjor vinter ble bonden i Engerdal dømt til fengsel i 36 dager for å ha sultet i hjel 18 husdyr – to sauer og 16 lamaer. I dag må han møte i retten på nytt, tiltalt for mer dyremishandling.

– Vet ikke hvorfor dyret døde

For bare to uker etter at den forrige dommen var avsagt, reiste politiet og Mattilsynet til gården i Engerdal på nytt, etter nok en gang å ha fått tips om dyremishandling.

I fjøset fant de enda en død lama og flere drektige søyer som var svært avmagret.

Mannen nektet straffskyld for dyremishandling i Nord-Østerdal tingrett i dag. Bonden sa i retten at han ikke visste hvorfor dyret hadde død. Bonden mener at han fôret og stelte dyra sine normalt, og avviser alle anklager. Han fortalte også at han nå har slutta med alt dyrehold, og planlegger å omskolere seg.

Aktor vil be om at tingretten fradømmer ham retten til å drive med dyr.

– Svært spesielt å oppleve

Henning Klauseie

Politiadvokat Henning Klauseie, sier det var spesielt å oppdage ny dyremishandling på gården i Engerdal, bare uker etter den første dommen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Mattilsynet slo fast at lamaen hadde dødd av for lite mat over lengre tid, og bonden ble for andre gang på et år tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven.

Aktor i saken, politiadvokat Henning Klauseie, er sjokkert.

– Det er svært spesielt å oppleve, bare to-tre uker etter forrige rettssak, at det var tilsvarende graverende forhold i dyreholdet. Det mener jeg viser i styrke, at han mangler evne til å holde husdyr på en forsvarlig måte, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Vil hindre enda flere dyretragedier

Rettssaken nummer to starter i Nord-Østerdal tingrett i dag. Henning Klauseie vil da gjenta kravet fra rettssaken i fjor vinter, om at bonden må fradømmes all rett til å holde husdyr. Det fikk han ikke medhold i forrige gang.

Da ble Engerdals-bonden dømt til 36 dager fengsel og fradømt retten til å ha lamaer, men han fikk beholde sauene sine.

– Alt tyder på at det er riktig og nødvendig å fradømme denne personen retten til å ha dyr, for å hindre at vi får nye dyretragedier på denne gården, sier Henning Klauseie.

Sultefôret dyrene sine

Obduksjonen av de 16 dyra som ble funnet døde i fjor, viste at de hadde dødd av mangel på mat og vann, og at det fôret bonden hadde gitt dyra var av svært dårlig kvalitet.

Under hovedforhandlingen i fjor vinter, forklarte bonden at han var blitt vesentlig bedre på stell, men fasiten viser nå at det neppe kunne være riktig.

Aktor Henning Klauseie mener begge sakene, sett under et, viser at dette bærer preg av lite oppfølging og hensynsløshet overfor dyr.

– Det er sjelden vi opplever slik atferd ganske umiddelbart, og kanskje også under den forrige rettssaken. Det er heldigvis noe vi ser sjelden, sier Klauseie.

Flere saker fra Innlandet