Hopp til innhold

Fritt fram for hest og sykkel

Politikerne vil styrke allemannsretten, og nå skal et nytt forslag til Friluftsloven opp i Stortinget 10.juni. Om endringene blir vedtatt blir det enklere for folk å bevege seg der de ønsker, også for ryttere.

Fritt fram for hest og sykkel

- Positivt for oss, men jeg forstår grunneierne, sier leder ved Kongsvinger Ridesenter, Maren Olsen Moshølen.

Foto: Vera Wold

Det hersker uenighet om endringsforslaget til Friluftsloven. Kritikerne mener tidligere skjerma gardstun nå kan oppleve økt trafikk av ryttere, turgåere og syklister.

Les også:

Forbudsskilt

Maren Olsen Moshølen er leder ved Kongsvinger Ridesenter, og har allerede opplevd sure kommentarer fra grunneiere når de har hestene ute på tur.

Likevel, det går som oftest greit, sier hun.

– Vi rir noen ganger på jordekanter og gjennom gårdstun, og det pleier å gå helt greit så lenge vi oppfører oss ordentlig. Noen ganger treffer vi på forbudsskilt, som gjør det vanskelig for oss å komme noen vei, forteller hun.

Sterk uenighet

Men forbudsskilt kan det bli slutt på dersom politikerne vedtar de endringene i Friluftsloven som er foreslått i lovforslaget som skal opp i Stortinget 10. juni.

Høringsuttalelsene viser at det er sterk uenighet om å gi folk rett til å sykle eller ri på veier eller stier i innmark, på vei til utmarka. Diskusjon vekker også forslaget om å fjerne forbudet mot tråkk i skogplantefelt i vekstperioden.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Landbruket er i dag laget for jordbruksmaskiner, ikke for myke trafikanter. Dette kan derfor bli en betydelig trafikkrisiko, mener nestleder i Skogeierforbundet, Even Mengshoel.

Han understreker at de støtter allmannaloven, men at endringene vil skape problemer.

– Kan bli trøbbel med møkka

Maren Olsen Moshølen mener at rytterne tar spesielle hensyn når de i dag rir over gårdstun.

– Ja vi passerer alltid i skritt, og på en rekke. Det som kan være et problem er når det kommer hestemøkk på veiene, og det er litt vanskelig for oss ryttere å ri rundt med greip på ryggen.

Maren Olsen Moshølen

Maren Olsen Moshølen mener at rytterne tar spesielle hensyn når de i dag rir over gårdstun.

Maren Olsen Moshølen ønsker lovendringa velkommen, men tror også at den kan føre til konflikter.

– Det meste kan føre til konflikter her i verden, men jeg håper jo at ryttere og syklister viser hensyn og er gode eksempler, slik at dette kan bli positivt, og ikke negativt.