Hopp til innhold

Nortura i Elverum er reddet

155 arbeidsplasser ved Norturas fjørfeanlegg i Elverum er likevel reddet. - Jeg er bare glad, sier tillitsvalgt Robert Rødsdalen.

Jubler over arbeidsplassene

Monica Halbakken, Jorunn Østmo og Thea Tynæs Haarstad jubler over at arbeidsplassene er reddet.

Foto: Martin Andersson / NRK

Det slo ned som en bombe at anlegget i Elverum likevel ikke blir nedlagt. I februar vedtok styret å legge ned anlegget. Nå viser det seg at dette anlegget blir mye dyrere enn antatt.

Tar selvkritikk

Styreleder Sveinung Svebestad legger seg nå flat:

– Det vil alltid være usikkerhet når man skal inn å bygge om et gammelt anlegg. Vi ser at det invisteringbudsjettet vi hadde kommet ikke til å holde. Vi har holdt på i over et år nå, og det er god grunn til å ta selvkritikk.

Betyr dette at virksomheten ved Nortura Elverum fortsetter som nå?

– Ja, vi starter nå et arbeid i forhold til å finne en optimal struktur på vår kylling, slakting og foredling.

– Bare glad

- Det har vært tung prosess. Vi har jo gått og ventet i over ett år, så det har tappet på. Men nå er vi kvitt den tunge sekken bak på skulderen. Så da vi fikk beskjeden i dag skrek vi rett ut og klappet! Vi ble kjempeglade. Og noen gråt noen gledestårer også. Det forteller Monica Halbakken, Jorunn Østmo og Thea Tynæs Haarstad.

- Dette er det beste som kunne skje. Det er kjempeviktig for oss som jobber her, og også for kommunen det berører, sier de.

- I kveld skal det feires!

Robert Rødsdalen

Tillitsvalgt Robert Rødsdalen jubler over vedtaket.

Foto: Martin Andersson / NRK

Tillitsvalgt Robert Rødsdalen er bare glad.

– Ja i dag er jeg bare glad og ikke bitter. Det har vært mye fram og tilbake med usikkerhet og utsettelser, men i dag er det glemt.

Han tror nå at anlegget er sikret, men føyer til følgende:

– Det er som jeg har sagt til de ansatte i dag. Jeg vil ha det vedtaket først før jeg er trygg på det.

Rødsdalen har hele tida ment at ledelsens regnestykker var feil. Han har ikke noe svar på hvordan de kan ha regnet så feil.

– Men i dag er vi ydmyke og all ære til styret som har gjort helomvending i saken, sier han.

En stor glede

Også ordfører i Elverum, Terje Røe kan nå juble.

– Det er med stor glede. Aller først for de som har arbeidsplassen sin ved Nortura i Elverum, men også for hele Elverum er dette en stor dag. Selvom det har gått litt fram og tilbake, er det et vedtak som nå er endret.

Starten på slutten


Fjørfeprodusent Per Eilif Sandberg har hele tida kjempet mot nedleggelse av anlegget i Elverum.

– Vi har påpekt over lengere tid at dersom vedtaket ble opprettholdt vil det være starten på slutten av fjørfeproduksjon innenfor Nortura, sier Sandberg.

Senest på onsdag hadde fagutvalget et med møte med konsørndirektøren. Styret vil nå starte en ny prosess og se på hele verdikjeden innenfor fjørfe.

– Dette var det eneste fornuftige nå. Jeg tenker på alle ansatte både på Fosen og i Elverum. Det er litt dramatikk, og ingen heldig situasjon. Man har heller ikke tatt signaler fra de som har oponert her. Man har bestemt seg litt på forhånd for hva som skulle bli resultatet.