Hopp til innhold

Asylsøkere håper på Amelie-effekt

McDonalds på Gjøvik søkte etter nye medarbeidere og fikk napp hos flere asylsøkere som ikke har fått opphold. – Vi håper Amelie-saken vil hjelpe oss, sier Malikhat fra Polen.

Maria Amelie tilbake i Lillehammer
Foto: Geir Randby / NRK

Etter at Maria Amelie ble utvist, er det kommet en lovendring som gjør det mulig for tidligere asylsøkere å søke opphold fra hjemlandet sitt før utvisningsperioden er over.

Håper på endring

– Vi håper så inderlig at dette vil hjelpe oss. Vi prøver i hvert fall - og håper, sier Malikhat Ibragimova fra Polen. Hun har søkt jobb på McDonalds på Gjøvik.

Amelie-effekt

Steinar Sagrusten, daglig leder ved McDonalds på Gjøvik

Steinar Sagstuen, daglig leder ved McDonalds på Gjøvik

Foto: Dag Kessel / NRK

– Jeg kan bekrefte at vi utlyste nye stillinger og fikk flere søkere med minoritetsbrakgrunn i løpet av et par dager, sier daglig leder Steinar Sagrusten.

– Skyldes dette Amelie-saken?

– Ja, vi må anta det.

Kan bli hentet av politiet

Ibragimova er utdannet lege fra Polen, men har ikke de nødvendige papirer og tilleggskurs som trengs for å praktisere i Norge. Hun bor på asylmottak i Lunde i Telemark og har vært i Norge i seks år.

– Jeg har to barn som snakker flytende norsk og som ikke kan polsk i det hele tatt. Vi har fått avslag flere ganger og kan bli hentet av politiet når som helst.

– Vi har ikke nettverk

Hun sier at de fleste asylsøkere ikke er i nærheten av de mulighetene som Maria Amelie har.

– Det handler om nettverk, venner og kontakter. Vi som bor på mottak lever mer isolert og har ikke de samme mulighetene til å skaffe kontakter som kan hjelpe oss.

– Få endringer etter Amelie-saken

Åsmund Eide, kommunikasjonsrådgiver i UDI

Åsmund Eide

Foto: Svein Erik Dahl

Men mye tyder på at asylsøkerne har urealistiske forventninger til effekten av Amelie-saken.

– Jeg må understreke at det kun er én viktig endring som er skjedd i kjølvannet av denne saken, sier kommunikasjonsrådgiver Åsmund Eide i Utlendingsdirektoratet.

Krav til fagutdanning

Tidligere måtte utviste asylsøkere vente hele utvisningsperioden, for eksempel to, tre eller fem år, før de kunne søke om arbeidstillatelse og dermed opphold i Norge. Nå er dette endret til at du kan søke med en gang du kommer til hjemlandet, slik Maria Amelie gjorde.

– Fortsatt gjelder også kravet om at du må ha en 3-årig fagutdanning, og at dette er relevant for den stillingen du søker. Man må også ha en klar avtale med en norsk arbeidsgiver.

Flere saker fra Innlandet