Hopp til innhold

Maria Amelie tilbake i Lillehammer

12. januar ble Maria Amelie arrestert på Nansenskolen på Lillehammer, og seinere sendt ut av landet. Onsdag, vel 3 måneder etterpå, var hun tilbake på Nansenskolen.

Maria Amelie tilbake i Lillehammer

Maria Amelie var i dag tilbake på Nansenskolen på Lillehammer der hun ble pågrepet for 3 måneder siden.

Foto: Erlend Moe / NRK

To politibiler med fem politifolk pågrep kvinnen som ble kåret til "Årets nordmann" i 2010 etter at hun hadde holdt et foredrag ved Nansenskolen på Lillehammer.

Nå har Maria Amelie fått oppholdstillatelse i Norge, og deltok ved et åpent møte på skolen onsdag kveld.

Glad for å være tilbake

– Jeg er veldig glad over å være tilbake og veldig glad for å være tilbake så raskt, sa Amelie til NRK før hun skulle snakke til forsamlingen på Nansenskolen onsdag kveld.

– Jeg gleder meg til å treffe studentene og de som bor her i Lillehammer som engasjerte seg og demonstrerte, sier hun.

Maria Amelie forteller også at hun har savnet Norge og vennene sine veldig. Til tilhørerne på Nansen-skolen onsdag kveld fortalte hun at hun ble veldig overveldet over engasjementet i Norge.

– Når jeg har fått dette litt på avstand har jeg insett at dette engasjementet er noe av det mest unike med Norge, sier hun.

Nå planlegger Maria Amelie bok om det som har skjedd:

– Jeg har skrevet, for jeg måtte bearbeide en del ting, avslutter hun.

– Fantastisk engasjement

Rektor Dag Hareide ved Nansenskolen sier det er helt naturlig at Maria Amelie kom tilbake siden hun bare fikk holdt det første av to planlagte foredrag før hun ble pågrepet.

– Og heldigvis, takket være endring i lovverket så er hun tilbake hos oss hvor hun naturlig hører hjemme, sier han.

Hareide mener Amelie-saken viser at man i Norge har mulighet til å nå frem med sitt eget engasjement gjennom sosiale medier, foreninger og demonstrasjoner.

– Dette ble en sak som ble kjempestor på grunn av folks engasjement. Vi har muligheten til å forandre både lover og politikk hvis vi vil, sier Hareide.

Han er fornøyd med at saken ikke bare ble et fokus på Maria Amelie, men også på dem som har vært i Norge i mange år og som ikke kan tvangsreturneres. Dette har de fleste andre europeiske land løst, men ikke Norge, poengterer han.