Hopp til innhold

Registrerte jordskjelvet i Hedmark

Norsar registrerte det kraftige jordskjelvet i Japan tidlig i morges på sin målestasjon på Vangsåsen i Hedmark kommune.

Figur jordskjelvmåling

Jordskjelvet i Japan ble blant annet registrert på Vangsåsen i Hedmark.

Foto: Norsar

Norsar registrerte rundt 07.30 fredag morgen rystelser fra det store jordskjelvet utenfor østkysten av Japan, på sin målestasjon i Vangsåsen utenfor Hamar. Jordskjelvbølgene nådde først Norsar sin stasjon på Svalbard, før den deretter ble registrert i Karasjok, på Jan Mayen og i Vangsåsen.

– Jordskjelvet sender seismiske bølger som går ned i jorda og kommer opp igjen langt unna senteret for jordskjelvet, forklarer seismolog Tormod Kverna i Norsar.

Ikke merkbart

Han understreker at selv om jordskjelvet har sendt ut sterke signaler over hele jorda, så er det ikke slik at folk kan merke jordskjelvet her i Norge.

Norsar har foretatt jordskjelvmålinger i vårt område helt siden 1970.
Det var midt på dagen lokal tid at ett av de største jordskjelvene i morderne tid rammet Japan. Jordskjelvet ble først målt til å ha en styrke på 7,9, og ble først oppgradert til 8,8 og så oppgradert på nytt til 8,9.

Enorme ødeleggelser

Skjelvet gjorde enorme ødeleggelser, og flere titalls har så langt omkommet.

Skjelvet utløste en ti meter høy tsunami som rammet havnen i Sendai nord i Japan. TV-bildene viser enorme vannmasser og gjørme som oversvømmer gater og siger inn over landområder i flere nordlige kystbyer.

Jordskjelvet er det kraftigste i Japan siden målingene begynte for 140 år siden.