Hopp til innhold

Rekordår for landbruksbranner

Det brenner på norske garder. Og det brenner langt mer enn før. Utviklingen er urovekkende, mener forsikringsbransjen.

Det brenner stadig mer på norske gardsbruk.

Det brenner stadig mer på norske gardsbruk.

Foto: Gjensidige

2010 ble et rekordår for branner på norske gardsbruk. I Oppland var det tre ganger så mange landbruksbranner som året før. Også i Hedmark var det en kraftig økning i tallet på branner.

Bolighusene brenner

Gardsbrann

Det er branner i bolighus på garder som står for nesten hele økningen. –For forsikringsbransjen understreker dette viktigheten av å inkludere bolighuset i brannvarslingsanlegget, sier Birger Magnor. Han er avdelingsdirektør Næringsliv og Landbruk i Gjensidige region øst.

En stor del av gardsbrukene i Oppland og Hedmark er forsikret i Gjensidige.

Elektriske anlegg er årsaken

Sikringsskapet hvor det tok fyr

Sikringsskap kan være en farlig brannkilde.

Foto: Svein Harald Milde

Elektriske årsaker står trolig for over halvparten av brannene i bolighusene. Og her mangler mange bønder brannvarslingsanlegg. Bare halvparten av bøndene har varslingsanlegg i boligen.

Da står det litt bedre til når det gjelder el-kontroll. Seks av ti bønder har gjennomført slik kontroll, opplyser Gjensidige.

Vil ha bøndene til å tenke brannsikring

Birger Magnor i Gjensidige vil ha bøndene til å tenke brannsikring. Han sier tidlig varsling av brann har vist seg å være forskjellen mellom branntilløp og et nedbrent gårdsbruk. –Fjoråret viser hvor viktig det er at ikke bare driftsbygningene på gardene blir sikret, men at også bolighusene blir inkludert i brannvarslingsanlegget, påpeker Margnor.

Flere må installere varslingsanlegg

Statistikk fra Gjensidige viser at kun halvparten av bøndene i Hedmark og Oppland har installert brannvarslingsanlegg på garden sin. Etter flere år med dyster brannstatistikk i landbruket, ønsker nå Gjensidige økt oppmerksomhet rundt forebygging av brann.

Brannslukkingsapparat

Brannslukningsapparat skal være lett tilgjengelig i tilfelle brann, mener forsikringsbransjen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Tidlig varsling av brann har vist seg gang på gang å være forskjellen mellom kun et branntilløp og et nedbrent gårdsbruk. Fjoråret viser hvor viktig det er at ikke bare driftsbygningene på gårdene blir sikret, men at også bolighusene blir inkludert i brannvarslingsanlegget, påpeker Birger Magnor.

Sjekk det elektriske anlegget!

Elektriske årsaker står for over halvparten av alle branner i landbruket. Magnor mener at det har vært for lav oppmerksomheten rundt brannårsaker og brannberedskap de siste årene. I tillegg har mange av brannvarslingsanleggene som ble montert på 90-tallet nå behov for ettersyn og oppgraderinger.

- Vi i Gjensidige er glade for å se at det er flere og flere som tar jevnlige kontroller av det elektriske anlegget. Rundt 6 av 10 bønder i Hedmark og Oppland har gjennomført el-kontroll, sier Magnor.