Hopp til innhold

Vil ha fingeravtrykk

Personnummer er avleggs, mener Norsk Senter for Informasjonssikring.

Macintosh datamaskin

I fjor ble 200.000 nordmenn utsatt for ID-tjuveri.

Foto: Colourbox (Illustrasjon)

Tidligere var det bare offentlige kontorer som brukte personnummeret ditt. Nå er det nå stadig flere som vil ha de elleve sifrene for å bekrefte at det virkelig er du som er du.


I fjor ble 200.000 nordmenn utsatt for ID-tjuveri. Norsk senter for informasjonssikkerhet mener at personnummeret bør erstattes av et personlig ID-kort.

Christian Meyer

Christian Meyer vil erstatte personnummeret med et personlig ID-kort

Foto: NorSIS

- Det som er problemet i dag er at du kan få tilgang til informasjon uten å bekrefte identiteten din.

Må tenke nytt

Det sier Christian Meyer i norsk senter for informasjonssikring, NorSIS. Han mener at ordningen som ble innført i 1964 nå har utspilt sin rolle og at myndighetene må tenke nytt.

- Fødselsnummeret vårt er i dag distribuert i så mange forskjellige databaser. Ved å fristille det fullt og helt på lik linje med organisasjonsnummer så tvinger vi næringsliv og myndigheter til å tenke på en annen måte, mener Meyer.

Leif Aanensen

Leif Aanensen, avdelingsdirektør i datatilsynet mener et frislipp vil gi ID-tjuvene enda lettere tilgang.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Dette er ikke Leif Aanensen, avdelingsdirektør i datatilsynet enig i. Han mener et frislipp vil gi ID-tjuvene enda lettere tilgang.

- Hvis man får et frislipp så vil flere ønske å bruke dette nummeret som sitt kundenummer eller lignende. Dermed kan informasjon som kommer på avveie lett systematiseres. Dette er en fare for den enkelte, mener Aanensen.

– Tungvint, men nødvendig

Denne faren ser også Meyer i NORSIS som nå ønsker et nytt sikkerhetssystem. Der navn og personnummer ikke lenger skal være nok for å kunne bekrefte at du er du. Han vil ha et ID-kort som i tillegg til all personlig informasjon også skal inneholde fingeravtrykk.

- Det vil være med på gjøre dette tryggere, at du handler med rette vedkommende. Det blir litt mer tungvint enn i dag men i forhold til kostnaden ved all svindel så tror jeg vi er tjent med det, totalt sett mener Meyer.

Test deg selv: Er du bevisst faren for ID-tyveri?