Hopp til innhold

Flere går på livredningskurs

Hittil i år har 33 personer drukna. I Sjoa går flere enn før på kurs i livredning.

rafting, Sjoa

Røde Kors hjelpekorps ønsker å bli bedre i elveredning.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Det er høysesong for bade– og vannaktiviteter, men dessverre også for drukningsulykker. Hittil i år har 33 personer drukna, og 19 av disse skyldes fall over båt, eller fall i vann.

I Sjoa i Gudbrandsdalen har mange måtte bøte med livet de siste årene, derfor går nå redningsfolk på kurs for å lære mer om livredning i elv.

Kursene har noe for seg

Jan Gjeterud

Jan Gjeterud er en av norges mest erfarne elvereddere. Nå holder han kurs for andre som vil øke sikkerheten i elva.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Hvis folk blir utsatt for en ulykke, er det greit at vi i hjelpekorpset kan stille opp og hjelpe til, sier Britt Agnarsdatter fra Elverum Røde Kors hjelpekorps.

Røde Kors-mannskaper fra hele landet var denne helga samla ved Sjoa. Der deltok de på et redningskurs hos Jan Gjeterud, en av norges meste erfarne elvereddere.

– Det har vært mye fokus på dette i media de siste ukene. Det har vært drukningsulykker og nestenulykker. Men vi ser at arbeidet vi gjør har noe for seg, sier Gjeterud.

Økt interesse

Det viktigste man lærer på firedagerskurset er egensikkerhet, kameratredning og enkle redningsteknikker dersom de finner andre som er i trøbbel. Og da er det godt at interessen for disse kursene øker.

– Det er økning både blant proffesjonelle og frivillige som tar disse kursene. Både for å øke egensikkerhet og for at de skal kunne bistå ved redningsaksjoner i elv, sier Gjeterud.

Rafting, Sjoa

Statistisk sett er rafting den tryggeste vannaktiviteten du kan bedrive i sommer.

Foto: Arne Sørenes / NRK