Hopp til innhold

- Dårligst i OL-klassen

Hotellkongen Arthur Buchardt mener at Lillehammer har vært den dårligste av de fem OL-kommuner til å utnytte OL næringsmessig.

Avslutningsseremonien under Lillehammer-OL i 1994.
Foto: Johnny Syversen / Scanpix

- Lillehammer har vært preget av holdningen om at hvis man har vunnet olympisk gull, er man mette og fornøyde. Men så har det vært en holdning om at man ikke skal utnytte den gullmedaljen. Dette har Lillehammer lidd under, dessverre, sier Buchardt.

- Øyer og Ringebu satser

Arthur Buchardt

Arthur Buchardt

Foto: Anne Lognvik / NRK

Han har selv investert store summer i Øyer og Ringebu, og roser disse kommunene for vilje til satsing.

- Bare se på Olympiaparken i Lillehammer, hvilke enorme reiselivsmuligheter som finnes der, i områdene rundt de to store hallene og Stampesletta.

- Hva bør skje der, da? - Det vil jeg ikke si.

- Har du planer? Det vil jeg ikke si. Men dette området har et voldsomt potensiale. Og hvis man tror man er ferdig, da er man ferdig.

Blåmandag

- OL hadde store betydning for Lillehammer fram til 1994, med store investeringer og store etableringer, utbygging av høgskolen og media, men næringsmessig er det dessverre kommet lite ut av det. På en måte har Lillehammer vært beruset av OL-suksessen, men det kommer alltid en blåmandag.

- Elendighetsbeskrivelse

Ordfører i Lillehammer, Synnøve Brenden

Synnøve Brenden, ordfører i Lillehammer

Foto: Fouad Acharki / NRK

- Jeg kjenner meg ikke igjen i elendighetsbeskrivelsen fra Buchardt, sier Lillehammer-ordfører Synnøve Brenden. - Buchardts hoteller trenger gjester og opplevelser, og det har vi i stor grad bidratt til.

- Det er blitt 2000 nye arbeidsplasser innenfor IKT og media som følge av OL. De fem OL-kommunene er svært forskjellige og utfyller hverandre på en god måte.

OL-parken bygges ut

- Men hva skjer i Olympiaparken?

- Her er det store utbyggingsplaner som vil medføre større overnattingskapasitet og flere idrettsanlegg.

Ski Resort suksess

- Hvis vi inkluderer hele området til det som kalles Lillehammer Ski Resort, ser vi et imponerende mønster. Dette utgjør Lillllehammer, Gålå, Sjusjøen, Skeikampen, Hafjell og Kvitfjell og har flere kommersielle gjestedøgn enn Trysil , Hemsedal og Geilo tilsammen.