Hopp til innhold

Tviler på tapstall

Ulveforsker tror ikke Galventispa alene har skadet og drepte 750 dyr.

Drept sau

Beitelag i Hedmark hevder at Galventispa alene har drept og skadet 750 sau på en sommer.

Foto: Rune Bjørnstad

Beitelag i Hedmark hevder at Galventispa alene drepte og skadet 750 sau i beitesesongen på 100 dager i fjor. Det tallet tror ikke Erling Maartmann ved høgskoleavdelingen på Evenstad på.

Vil skyte tispa

Det er slutt på tålmodigheten til beitelags-ledere i Hedmark. Nå krever de at Galventispa blir skutt.

Beitelagslederne skal møte den politiske ledelsen i Miljøverndepartementet tirsdag. Da står framtida til Norges mest berømte ulv på dagsorden.

Beitelagslederne er tause og vil ikke si noe til media før møtet, men etter det NRK kjenner til, vil de kreve at Galventispa blir tatt ut.

Galventispa kan, i følge tall fra beitelagene, ha drept eller skadet over 750 dyr under beitesesongen i fjor.

Tvilsomt

Erling Maartmann som jobber med forskningsovervåkning ved høyskoleavdelingen på Evenstad, sier det er tvilsomt om Galventispa alene har drept og skadet så mye som 750 sauer i beitesesongen i fjor.

- Vi vet det var to ulver i dette området i fjor en periode. Det er også rapportert bjørneskader og ikke skader etter gaupa, sier Maartmann.

Ifølge Fylkesmannen er det gitt erstatning for 741 dyr tatt av ulv i sør-fylket der Galventispa oppholder seg.

7,5 dyr per døgn

Maartmann presiserer at det så å si er umulig å fastslå noe sikkert når det gjelder hvor mange dyr en ulv kan ta i løpet av en beitesesong. Men han har følgende resonnement:

- Beitesesesongen er rundt 100 dager. Hvis beitelagslederne har rett, betyr det at Galventispa har drept og skadet 7,5 dyr per døgn. Det høres mye ut selv om vi av erfaring vet en ulv kan ta mange dyr på en gang når den kommer inn i en saufelokk. Men personlig tror jeg ikke tallet er så høyt som beitelagene påstår, sier Erling Maartmann.