Hopp til innhold

Svindlere lurer ivrige birkebeinere

Ei kvinne fra Telemark er anmeldt for å ha solgt falske startnummer til Birkebeinerrennet.

Ingeborg Hartz

Ingeborg Hartz ble lurt av en kvinne som solgte et startnummer som ikke var til salg.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Flere ivrige skiløpere som ikke fikk plass i årets Birkebeinerrenn, har blitt offer for svindlere. Ingeborg Hartz fra Elverum er en av de som bestilte startnummer via en annonse på finn.no, men dette viste seg å være en bløff.

La ut annonse

Hartz har gått Birkebeinerrennet fire ganger, men denne gangen var hun ikke rask nok da startnummerene ble lagt ut på birkens nettsider. Derfor forsøkte hun i ettertid å å få kjøpt et startnummer fra noen som hadde fått godkjent påmeldinga, men likevel ikke kunne starte.

(Saken fortsetter under TV-reportasjen)

Video nsps_upload_2010_2_22_19_14_3_2286.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

(Reporter Anne Næsheim/Fotograf Bjørn Opsahl)

– Jeg ble litt tatt på senga da det viste seg at rennet ble fulltegnet så fort. Så jeg la ut en annonse på finn.no som de anbefalte. Det tok ikke lang tid før jeg ble tilbudt et startnummer, forteller Hartz.

Personen som kontaktet Hartz utga seg for å være en person som står på startlista. Hartz fikk vite at vedkommende ikke kunne stille til start på grunn av et bryllup.

– Jeg gikk inn på startlistene og fant ut at denne personen sto på startlistene. Dermed tenkte jeg at det bare er å slå til for jeg følte meg ganske trygg på at dette stemte.

Navnene stemte ikke overens

Hun hadde bare e-postkontakt med vedkommende og fikk beskjed om at hun skulle få en Birk-ID slik at hun kunne endre startnummeret, men dette kom aldri.

– Da jeg sjekket kontoen min så jeg kontoen jeg hadde overført penger til ikke stemte overens med den personen jeg hadde fått e-postene fra.

Hartz ringte banken og fikk beskjed om at det hadde kommet flere tilsvarende beløp inn på vedkommendes konto. Dermed ble hun anbefalt å anmelde forholdet.

(Saken fortsetter under bildet)

Daglig leder for Birkebeinerrittet, Tone Lien

Daglig leder for Birkebeinerrennet, Tone Lien.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Jeg skjønte jo at jeg hadde blitt lurt og jeg ble skuffet. Jeg er opptatt av å få stoppet det, slik at ikke andre blir lurt, sier Hartz.

Advarer mot svindlere

Birkebeinerrennet advarer på sine nettsider mot svindlere.

– Vi har lagt inn informasjon på våre nettsider om hvordan man skal omregistrere startnummer. Vi anbefaler at folk bruker finn.no sin betalingsløsning, siden denne er en sikker løsning, sier daglig leder Tone Lien i Birkebeinerrennet.

Ifølge politiet er kvinnen fra Midt-Telemark som lurte Ingeborg under etterforskning. Kvinnen er mistenkt for flere svindelforhold, to av dem for salg av falske startnummer.