Hopp til innhold

Refser politiet

- Man skulle nesten tro at politiet har sittet i buskene og sett hva som har skjedd. Det har de åpenbart ikke gjort, sier John Christian Elden.

John Christian Elden
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Lørdag kveld skøt AP-politiker og sauebonde Halvor Sveen en bjørn ved ved Sjølisand i Rendalen. Torsdag ble Sveen siktet hendelsen og har hyret John Christian Elden til å forsvare seg.

- Politiet har gått ut i en tidlig fase og nærmest konstatert skyld. Man bør være litt forsiktig og vise at politiet stiller seg nøytrale i en etterforskning, sier Elden. og legger til at man nesten skulle tro at politiet har ligget i buskene og sett hva som har skjedd, ut ifra hvordan de har uttalt seg.

Ikke nødverge

Sveen har hevdet at han skjøt bjørnen i nødverge da den var truende mot sauene og hunden hans.

- Vi har ikke sett noe som tyder på at sauene, hunden eller han selv har vært utsatt for angrep fra bjørnen. Vi kan heller ikke se at noe slik angrep var i ferd med å skje, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Nekter skyld

Bjørnedrapssiktede Halvor Sveen nekter hardnakket skyld i miljøkriminalietet og holder på at han skjøt den unge bjørnen i nødverge.

- Jeg er sjokkert, sa en ordknapp Sveen til NRK etter at siktinga var klar torsdag ettermiddag. Videre han ikke å uttale seg.

Det er tekniske undersøkelser og avhør som er bakgrunnen for siktelsen. Politiet har merket seg Sveens forklaring, men har ikke funnet spor som tilsier at den er korrekt. Bjørnen er sendt til obduksjon i Trondheim.

Leder i forvaltningsstyret

Halvor Sveen er leder av forvaltningsstyret i Rendalen. Han leder altså det organet som jobber med rovdyrpolitikk i kommunen. Onsdag var han på statsministeren kontor for å snakke med statssekretæren i miljøverndepartementet om den ulveflokken som Rendalen ønsker å bli kvitt.